Wiśniowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i margaryną. Dodać na
przemian
mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko , a na koniec kakao. Tortownicę o
średnicy ok.24cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać
przygotowaną masę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.
180st
ok. 50 minut. Gdy cisto ostygnie przekroić je na dwie równe części.
Dolny placek posmarować wiśniową konfiturą (kilka wiśni zostawić) ,
a
na niej krem czekoladowy sporządzony w/g przepisu na opakowaniu.
Przykryć
drugim plackiem. Przygotować bitą śmietanę (w/g przepisu na
opakowaniu)
dosypując w trakcie miksowania śmietan-fix. Gotową bitą śmietanę
przełożyć do szprycy i dekorować ciasto według uznania. Ozdobić
odłożonymi wiśniami. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Porady
Moja rada:
Zamiast piec ciasto można użyć gotowego , ciemnego biszkoptu do tortu.
Jest tak samo smaczny.
Komentarze