Rozkosz czekoladowo - wiśniowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzisiaj z nudów zaszyłam się w kuchni i zaczęłam improwizować. Udało mi się upiec najsmaczniejsze ciasto z wiśniami jakie kiedykolwiek jadłam. Serdecznie je polecam

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

    1 kostka margaryny (250g)
    1 szklanka cukru
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mleka
    3-4 jajka
    4 łyżki kakao

    Masa:

    galaretka wiśniowa
    opakowanie serka waniliowego (400g)
    konfitura wiśniowa (kwaskowa)
    orzechy

    Do nasączenia syrop klonowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Ciasto czekoladowe Desery

Rozkosz czekoladowo - wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, mleko, cukier i kakao wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się połączą. Masę lekko studzimy (1/4 odkładamy do kubeczka, posłuży nam jako polewa) przelewamy do miski i wsypujemy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy na wysokich obrotach, w między czasie wbijamy po jednym żółtku.
  • 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę i dodajemy stopniowo do czekoladowej masy. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25/36 cm i pieczemy 45 minut w 180*C. Studzimy.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy do niej całe opakowanie serka waniliowego (idealnie nadaje się serek pilos z lidla :) ), dokładnie mieszamy i gdy zacznie tężeć wylewamy na ciasto nasączone syropem klonowym. Na masę wykładamy konfiturkę wiśniową, polewamy pozostałą masą czekoladową i posypujemy orzechami, wkładamy do lodówki na ok 1h i zajadamy się pysznym ciastem. SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować