Dzisiaj z nudów zaszyłam się w kuchni i zaczęłam improwizować. Udało mi się upiec najsmaczniejsze ciasto z wiśniami jakie kiedykolwiek jadłam. Serdecznie je polecam
Rozkosz czekoladowo - wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, mleko, cukier i kakao wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się połączą. Masę lekko studzimy (1/4 odkładamy do kubeczka, posłuży nam jako polewa) przelewamy do miski i wsypujemy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy na wysokich obrotach, w między czasie wbijamy po jednym żółtku.
2.Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę i dodajemy stopniowo do czekoladowej masy. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25/36 cm i pieczemy 45 minut w 180*C. Studzimy.
3.Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy do niej całe opakowanie serka waniliowego (idealnie nadaje się serek pilos z lidla :) ), dokładnie mieszamy i gdy zacznie tężeć wylewamy na ciasto nasączone syropem klonowym. Na masę wykładamy konfiturkę wiśniową, polewamy pozostałą masą czekoladową i posypujemy orzechami, wkładamy do lodówki na ok 1h i zajadamy się pysznym ciastem. SMACZNEGO!
Komentarze