Ciasto wiśniowa chmurka

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz.

Placek jest czasochłonny ale efekt końcowy jest przepyszny

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    4 żółtka
    ok 250 gramów mąki
    4 łyżki cukru pudru
    cukier wanilinowy
    200 gramów masła
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Warstwa wiśniowa:
    500 gramów wiśni (z kompotu lub mrożonych)
    3 galaretki wiśniowe
    800 ml gorącej wody

    Krem:
    500 ml śmietany kremówki
    250 gramów serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru

    Beza:
    4 białka
    200 gramów cukru pudru
    łyżka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    ok 50 gramów płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ciasta Desery Galaretki

Ciasto wiśniowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy przygotowanie od zarobienia ciasta kruchego. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Oddzielamy białka od żółtek i dodajemy do mąki żółtka, pokrojone w kostkę masło i rozdrabniamy mąkę widelcem aż powstanie kruszonka. Dopiero wtedy szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chowamy do zamrażalki na około godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ścieramy na tarce o grubych oczkach na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą -przygniatamy palcami ciasto. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy ciasto około 15 minut (termoobieg). Aż zacznie się ładnie rumienić od brzegów.
  • 2. W czasie gdy kruche ciasto mrozi się w lodówce przygotowujemy bezę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 4 białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy na przygotowaną blaszkę i posypujemy migdałami. Pieczemy około godziny w 140 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
  • 3. Przygotowujemy wiśnie. Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Gdy ostygną wrzucamy do niej wiśnie i wkładamy do lodówki aż zacznie tężeć. Dopiero gdy będzie taka lekko ciągnąca się wylewamy ją na kruche ciasto. Wkładamy do lodówki do stężenia.
  • 4. Teraz możemy przygotować masę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w dużej misce, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na samym końcu dodajemy serek mascarpone i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Masę wykładamy na stężałą galaretkę.
  • 5. Ciasto przykrywamy bezą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc – aby beza i kruche ciasto lekko nawilgły.

Porady

Zamiast wiśni można użyć malin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować