Wigilijny czerwony barszcz z uszkami

4.99 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Czerwony barszcz z postnymi uszkami, który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,2kg buraków
    80g suszonych leśnych grzybów
    1 ząbek czosnku
    3 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 pora
    150g selera
    4 liście laurowe
    3 łyżki majeranku
    10 ziarenek czarnego pieprzu
    6 ziarenek ziela angielskiego
    sok z jednej cytryny
    250ml zakwasu z buraków
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wigilijny czerwony barszcz z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-05bgmx1 1. Grzyby opłukać a następnie wrzucić do garnka, zalać dwiema szklankami wody i pozostawić na całą noc. Do wody z grzybami dodać ząbek czosnku, dwa liście laurowe i dwa ziarenka ziela angielskiego. Całość doprowadzić do wrzenia
    i gotować około 20 minut.
  • image-1qbb6u7 2. Buraki obrać, pokroić w plastry i zalać dwoma litrami wody. Gotować pod przykryciem około godziny a następnie dodać marchew, pietruszkę, por, seler, pozostałe liście laurowe oraz ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Całość dalej gotować około 30minut.
  • 3. Po tym czasie warzywny wywar przecedzić i dodać do niego ugotowany wywar grzybowy. Cały czas gotując dodać zakwas z buraków, sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.
  • 4. Barszcz podawać z uszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować