Wieprzowina w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umieść sztukę mięsa w żaroodpornym naczyniu. Natrzyj wieprzowinę rozgniecionym czosnkiem i nasmaruj olejem. Obsyp mięso papryką, majerankiem, solą i pieprzem ,dodaj również pokrojoną w piórka cebulę Wlej na dno naczynia pól szklanki wody.
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika na 200°C. Piecz 1 h -1.5 h. By sprawdzić czy pieczeń jest gotowa nakłuj ją, jeśli sos, który wycieka jest klarowny oznacza to, że pieczeń jest gotowa.
Wyłóż pieczeń na deskę i pokrój na plasterki, przykryj całość kawałkiem folii aluminiowej. W naczyniu żaroodpornym zostało sporo sosu. Nie wylewaj go. Zlej całość do rondelka i dolej jeszcze 1/2 szklanki wody. Zagotuj sos.
Do garnuszka 1/2 litrowego wlej 1/2 szklaki wody i wsyp 2 łyżki mąki. Połącz dobrze wodę z maką by powstała bezgrudkowa ciecz.
Do gotującego się sosu w rądelku wolno wlewaj mączny roztwór, szybko mieszając. Teraz wystarczy już tylko doprawić do smaku.
Porady
Pieczeń można podać również z ryżem ,makaronem jak kto woli
Komentarze