Wieprzowina w sosie własnym

4.5 (173 ocen)

Pyszne mięsko na obiadek i do chlebka

Składniki:

  • 0.5 kg wieprzowiny, może być schab, karkówka;
    3 łyżki oleju;
    2 ząbki czosnku;
    1 łyżka majeranku;
    2 łyżeczki papryki czerwonej;
    1 średnia cebula
    sól i pieprz

    Składniki na sos:
    sos z pieczeni;
    1/2 szklanki wody;
    2 łyżki mąki;
    sól i pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umieść sztukę mięsa w żaroodpornym naczyniu. Natrzyj wieprzowinę rozgniecionym czosnkiem i nasmaruj olejem. Obsyp mięso papryką, majerankiem, solą i pieprzem ,dodaj również pokrojoną w piórka cebulę Wlej na dno naczynia pól szklanki wody.
    Całość wstaw do nagrzanego piekarnika na 200°C. Piecz 1 h -1.5 h. By sprawdzić czy pieczeń jest gotowa nakłuj ją, jeśli sos, który wycieka jest klarowny oznacza to, że pieczeń jest gotowa.
    Wyłóż pieczeń na deskę i pokrój na plasterki, przykryj całość kawałkiem folii aluminiowej. W naczyniu żaroodpornym zostało sporo sosu. Nie wylewaj go. Zlej całość do rondelka i dolej jeszcze 1/2 szklanki wody. Zagotuj sos.
    Do garnuszka 1/2 litrowego wlej 1/2 szklaki wody i wsyp 2 łyżki mąki. Połącz dobrze wodę z maką by powstała bezgrudkowa ciecz.
    Do gotującego się sosu w rądelku wolno wlewaj mączny roztwór, szybko mieszając. Teraz wystarczy już tylko doprawić do smaku.












Porady

Pieczeń można podać również z ryżem ,makaronem jak kto woli

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować