Wieniec makowy

4.5 (178 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przepis inspirowany rogalami św. Marcina. Nie umiem zawijać małych rogalików więc zrobiłam jeden konkretny z takim samym środkiem.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • *ciasto drożdżowe*
    -3 szklanki mąki pszennej
    -1/2 szklanki cukru
    -pół kostki drożdży
    -niecała szklanka mleka
    -2 żółtka i jedno całe jajko
    -1/4 kostki margaryny
    -sok z połowy cytryny

    *makowy środek*
    -200 g maku
    -75 g migdałów
    -skórka z 1 pomarańczy
    -szklanka orzechów włoskich
    -1 i 1/2 szklanki rodzynek
    -140 g biszkoptów
    -szklanka cukru
    -5 łyżek wody
    -1/4 kostki masła
    -4 jajka
    -olejek migdałowy do smaku

    *dodatkowo*
    -sok z połowy cytryny
    -pół szklanki cukru pudru
    -15 orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Wieniec makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak przepłukać, gotować przez 25 minut, odcedzić i dwukrotnie zmielić.
    Orzechy i migdały zmielić, skórkę pomarańczową sparzyć i drobno posiekać, rodzynki posiekać nożem.
    Masło stopić w dużym garnku, dodać cukier i wodę. Podgrzewać tak długo aż cukier się stopi, cały czas mieszając. Następnie dodać orzechy, skórkę, rodzynki,mak i olejek migdałowy. Podgrzewać aż wszystko połączy się i cały czas mieszać. Wystudzić. Dodać do masy skruszone w mikserze biszkopty i jajka. Dokładnie wymieszać i odstawić.
  • 2. Drożdże zalać w kubku niewielką ilością mleka, dodać trochę cukru i mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Pozostały cukier ucieramy z jajkami na gładką masę. Margarynę topimy w kubeczku. Po wyrośnięciu drożdży przelewamy je do przesianej mąki, dodajemy margarynę, jajka, sok z cytryny, pozostałe mleko i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. pół godziny, w ciepłym miejscu.
  • 3. Po tym czasie ciasto wałkujemy, na duży płat, wykładamy cały farsz zostawiając "puste" brzegi. Ciasto rolujemy i sklejamy, sczepiamy 2 końcami tak aby powstał wieniec. Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nacinamy bardzo ostrym nożem co 1 cm, brzegi lekko układamy palcami. Wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy 150 stopni. W momencie kiedy piekarnik osiągnie taką temperaturę pieczemy przez ok. 45-50 minut.
    Upieczone ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciasto nie jest gorące polewamy je lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru (lukier ma być gęsty jak kisiel) i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Porady

W oryginalnym przepisie jest biały mak, niestety w moim sklepie o takim nie słyszeli. Masa makowa przed dodaniem jajek nie musi być całkowicie wystudzona- tylko na tyle żeby jajka nie ścięły się. Można zmniejszyć ilość cukru i zastąpić to miodem. Wtedy miód dodajemy też do masła i wody, podgrzewamy i dalej już postępujemy tak samo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować