Mój przepis.Ciasto czekoladowo-migdałowo-morelowe polane pomadą śmietanową jest niezwykle łatwe do wykonania.Aromatyczne,wilogotne i bardzo kaloryczne.Po wielkim poście to raj dla podniebienia.
Wielkanocne ciasto z migdałami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondla wrzucić masło,dodać cukier,wodę i kakao,rozpuścić,odstawić do wystudzenia.
2.Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić.Morele pokroić na połówki.
3.Do wystudzonej masy czekoladowej dodać wódkę,aromat migdałowy,przesianą mąkę i sodę oczyszczoną,miksować 3-4 minuty.Dodać ubite białka,płatki migdałów,wymieszać.
4.Formę do ciasta wysmarować olejem lub margaryną,wyłożyć papierem do pieczenia,wlać ciasto,do ciasta wcisnąć połówki moreli.Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem.Odstawić do wystudzenia.
5.Przygotować pomadę śmietanową: serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem,schłodzić w lodówce.Wystudzone ciasto polać pomadą śmietanową.
6.Uwaga:ciasto udekorowałam własnoręcznie przygotowanymi dekoracjami marcepanowymi.Marcepan można kupić w sklepach sieciowych i delikatesach.Posypałam też płatkami czekolady.
Komentarze