Pyszne ciasto z cynamonową kruszonką i świeżymi owocami. Przygotowuję się je w nietypowy sposób, bo najpierw podpieka się je w piekarniku, a później wykłada owoce i kruszonkę.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
o CIASTO:
o 200g masła,
o 2 łyżki mleka,
o 3 jajka,
o 225g mąki,
o 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
o 200g cukru (1 szklanka),
o KRUSZONKA:
o 60g masła,
o 3 czubate łyżki mąki,
o 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
o 3 łyżki cukru trzcinowego,
o 1 łyżeczka cynamonu,
o DODATKOWO:
o 150g serka homogenizowanego,
o 225g borówek amerykańskich,
o 300g wypestkowanych moreli,
Ciasto z morelami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę 20x30cm wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto powinieneś mieć w temperaturze pokojowej.
W misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia. W drugiej misce umieść masło i cukier. Utrzyj je mikserem przez minut do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej.
2.Dodawaj po jednym jajku i krótko ucieraj. Dodaj suche składniki i mleko w dwóch turach. Krótko wymieszaj.
3.Ciasto wyłóż do przygotowanej formy, wyrównaj jego wierzch.
Ciasto piecz 25 minut.
4.Gdy ciasto się piecze to przygotuj kruszonkę tzn. Umieść wszystkie składniki w misce i rozetrzyj między palcami.
5.Morele wypestkowane pokrojone powinny być w połówki.
Wyjmij ciasto z piekarnika. Szybko rozsmaruj na nim serek homogenizowany. Rozłóż połówki moreli i borówki. Następnie posyp kruszonkę. Wstaw je z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez 15-20 minut tzn. do suchego patyczka.
Podawaj całkowicie wystudzone.
Komentarze