Wielkanoc to piękny czas,kojarzy się z wiosną i kwiatami.To ciasto-babka w kształcie róży jest pyszna i upiekszy każdy wielkanocny stół.Pachnie czekoladą i rumem.Bardzo łatwo ją upiec.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- masło (lub kostka margaryny do pieczenia): 250 gramów
- cukier (biały drobny do wypieków lub brązowy): 350 gramów
- mąka (pszenna tortowa): 200 gramów
- jajka (jeżeli małe-wówczas 5 sztuk): 4 sztuki
- jogurt naturalny: 5 łyżek
- kakao: 30 gramów
- proszek do pieczenia: 1 łyżka
- aromat rumowy: 3 łyżeczki
- orzechy włoskie: 12 sztuk
- budyń czekoladowy (w proszku): 1 opakowanie
- sól: 1 szczypta
Wielkanocna babka czekoladowo-rumowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondla wrzucić masło, cukier i kakao,rozpuścić.Odstawić w chłodne miejsce.
2.Rozbić jajka,oddzielić białka od żółtek.Białka ubić z solą na sztywną pianę,dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.Następnie dodawać po łyżce zawartość rondla (mieszaninę masła z cukrem i kakao),jogurt,żółtka,posiekane orzechy włoskie i aromat rumowy.Można dodać też odrobinę rumu.
3.Do silikonowej formy przelać ciasto i piec 35 minut w temperaturze 200 stopni C.Po tym czasie wyłączyć piekarnik,lekko otworzyć drzwiczki,pozostawić babkę jeszcze 4 minuty w piekarniku.Nastepnie wyjąć,delikatnie odstawić,aby wystygła.Po 30 minutach wyjąć z formy,posypać cukrem pudrem.
Uwaga: do tej babki można użyć takiej formy jak na zdjęciu obok, czyli silikonowej w kształcie róży,ale tez każdej innej do bab,wówczas należy ją wysmarować tłuszczem.Na wielkanocnym stole warto jednak zadbać o piękne elementy dekoracyjne.
Komentarze