0 (0 ocen)
Porady
Składniki do rozczynu odejmujemy z podanych ilości mąki i cukru. Pamiętajmy mleko nie może być za gorące bo zaparzy nam drożdże i ciasto nie urośnie. Gdy dodajemy drugą porcję mleka można go odrobinę podgrzać jeśli będzie nam się wydawało za zimne. Drożdże, jajka i masło muszą mieć temperaturę pokojową. Najpierw składniki łączymy mieszając delikatnie i powoli drewnianą łyżką - drożdże nie lubią pośpiechu. Ciasto po wyrastaniu jest gumowe, luźne. Bakalie mogą być połączone pół na pół- rodzynki i skórka pomarańczowa ewentualnie można dodać suszoną żurawinę. Ciasto podczas pieczenia może się szybko przyrumieniać należy wtedy położyć folię aluminiową - nie skracamy czasu pieczenia bo ciasto będzie niedopieczone. Babkę najlepiej przechowywać w pojemniku na ciasto. Serdecznie polecam babka jest naprawdę smaczna i puszysta.
Komentarze