PUSZYSTA BABKA WIELKANOCNA

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, puszysta, długo utrzymująca świeżość babka drożdżowa.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    100ml ciepłego mleka
    50g świeżych drożdży
    370g mąki pszennej
    40g cukru
    szczypta soli
    3jajka
    150g miękkiego masła
    3/4 szklanki bakali rodzynki + skórka pomarańczowa
    LUKIER:
    200g cukru pudru
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Puszysta babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puszysta babka 1. Uwaga: Drożdże, jajka, masło wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby się ociepliły. Mleko podgrzewamy w garnuszku lub mikrofali.
    Przygotować 2 formy na babę z kominem o średnicy 22 cm ewentualnie 1 dużą formę o średnicy 25cm. Przed wyłożeniem ciasta formy wysmarować masłem oraz delikatnie opruszyć mąką.
    W misce, w której będziemy wyrabiać ciasto zrobić rozczyn. Rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru następnie dodać połowę ciepłego mleka oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
  • Puszysta babka 2. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę ciepłego mleka, resztę cukru, przesiać mąkę, wsypać sól i wymieszać drewnianą łyżką. Dodawać stopniowo po jednym jajku cały czas delikatnie mieszając łyżką. Po połączeniu się składników wyrobić dokładnie ciasto-mikserem około 7 minut a rękami około 10 minut. Po tym czasie do ciasta stopniowo dodawać miękkie masło. Kontynuować mieszanie- mikser 7 minut, ręcznie 10 minut do czasu aż otrzymamy elastyczne, błyszczące ciasto. Wtedy dodać bakalie i dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Puszysta babka 3. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części i włożyć do dwóch mniejszych foremek lub jednej dużej. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. 10 minut przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Foremki włożyć do nagrzanego piekarnika, druga półka od góry. Piec 25 minut w małych foremkach, w dużej 35 minut.
  • Puszysta babka 4. LUKIER:
    Sok z cytryny podgrzać w garnuszku. Gorący sok cieniutkim strumieniem wlewamy do cukru pudru i cały czas dokładnie mieszamy. Wylewamy na babki-babkę.

Porady

Składniki do rozczynu odejmujemy z podanych ilości mąki i cukru. Pamiętajmy mleko nie może być za gorące bo zaparzy nam drożdże i ciasto nie urośnie. Gdy dodajemy drugą porcję mleka można go odrobinę podgrzać jeśli będzie nam się wydawało za zimne. Drożdże, jajka i masło muszą mieć temperaturę pokojową. Najpierw składniki łączymy mieszając delikatnie i powoli drewnianą łyżką - drożdże nie lubią pośpiechu. Ciasto po wyrastaniu jest gumowe, luźne. Bakalie mogą być połączone pół na pół- rodzynki i skórka pomarańczowa ewentualnie można dodać suszoną żurawinę. Ciasto podczas pieczenia może się szybko przyrumieniać należy wtedy położyć folię aluminiową - nie skracamy czasu pieczenia bo ciasto będzie niedopieczone. Babkę najlepiej przechowywać w pojemniku na ciasto. Serdecznie polecam babka jest naprawdę smaczna i puszysta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Cukier Drożdże Jajka Mąka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować