Wiejski placek z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szarlotka po włosku;-)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 125 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - Starta skórka z cytryny: 1 sztuka
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - mleko: 0.33 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - średniej wielkości jabłka: 4 sztuki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - dżem morelowy: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiejski placek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Na każdej połówce zrobić nożem nacięcia tak, żeby utworzyły kratkę, skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryny na kremową masę. Nadal miksując kolejno dodawać jajka, wlać mleko, a potem wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Gładką masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy. Jabłka ułożyć na cieście płaską stroną do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 45 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posmarować dżemem wymieszanym z 1 łyżką gorącej wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować