Warzywne risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
W rondlu podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy.
2.Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cukinie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy nasiona (najlepiej łyżką) i kroimy w pół plasterki. Paprykę myjemy, kroimy w plasterki.
3.Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę, przesmażamy 10 minut. Po upływie czasu dodajemy cukinię, również przesmażamy 10 minut. Na koniec dodajemy pieczarki i również smażymy 10 minut.
4.Do warzyw dodajemy nie ugotowany ryż i przesmażamy cały czas mieszając przez około 7 minut. PO upływie czasu dodajemy 1 szkl, buliony i praktycznie cały czas mieszając, czekamy aż ryż wchłonie bulion.
5.Gdy ryż wchłonie bulion, dodajemy drugą szkl, bulionu i pozostawiamy na małym ogniu, aż ryż wchłonie bulion. Od czas do czasu mieszamy.
6.Po wchłonięciu bulionu, dodajemy trzecią ostatnią szkl. bulionu i pozostawiamy na ogniu, aż ryż wchłonie bulion- co jakiś czas mieszając. Po wchłonięciu bulionu próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Porady
Pamiętajmy by bulion nie byl byt słony!!
Ja używałam bulionetek z knorra.
Komentarze