waniliowa panna cotta...

0 (0 ocen)

przepyszny włoski deser.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    250 ml śmietanki kremówki UHT 30% lub 36%
    250 ml pełnego mleka
    80 g cukru
    2 łyżeczki żelatyny w proszku
    1 laska wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Waniliowa panna cotta... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
  • 2. Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę. Podgrzewać, mieszając aż cukier się rozpuści.Zagotować i szybko zestawić z ognia.
  • 3. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie, aż cała się rozpuści. Mieszankę wlać do 4 filiżanek. Odstawić do wystudzenia.
  • 4. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia na ok.4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Porady

Aby ułatwić wyjęcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. U mnie był to mus z jeżyn.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wanilia Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

4.8 (224 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Panna cotta z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Waniliowa Panna Cotta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Waniliowa Panna Cotta

mariwanna klasyka wśród włoskich deserów 15 min

To może cię zainteresować