W truskawkowym raju

4.5 (173 ocen)

  • 20 min

Sezon na truskawki tak naprawdę dopiero końcem maja, ale i ja nie mogłam oprzeć się pokusie i zakupiłam troszkę na niedzielne deserki.

  • 20 min

Składniki:

  • Na dwie porcje:

    15 dużych truskawek
    10 małych okrągłych krążków waflowych (śr, ok 7cm)
    2 łyżeczki cukru
    6 dużych gałek lodów bakaliowych
    szklanka wody
    1 galaretka truskawkowa
    Sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

W truskawkowym raju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wszystkie składniki są tak naprawdę "gotowe", a jedyne co musimy to przełożyć 13 truskawek do rondelka, zasypać 2 łyżeczkami cukru i polać połową soku z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Dolewamy szklankę wody. Kiedy truskawki będą już miękkie- niczym na dżem- dodajemy jedno opakowanie galaretki i mieszamy do jej rozpuszczenia. Na dno pucharków dajemy po jednym krążku waflowym, przykrywamy warstwą lodów, którą z kolei posypujemy pokruszonymi 5 płatkami waflowymi. Całość zalewamy truskawkowym musem, delikatnie przestudzonym. Do dekoracji wykorzystujemy pozostałe 3 płaty waflowe przecięte na pół i 2 truskawki.

Porady

Deser najlepiej podawać od razu, a jeśli przygotowujemy więcej deserków i chcemy zrobić je wcześniej, to pamiętajmy by sam mus zrobić jednak przed podaniem. Odstawiony na dłuższy czas zetnie się jak galaretka i nie będziemy mieli ciekawego efektu połączenia go razem z lodami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować