Vichyssoise

5 (1 ocen)

  • 60 min

Vichyssosie to francuski chłodnik z porów i ziemniaków z dodatkiem śmietanki. Pomimo tego, że jest to zupa podawana na zimno mi najbardziej smakuje lekko podgrzana. Jeśli chcemy jeść go na zimno to warto przygotować zupę dzień wcześniej wieczorem i zostawić na całą noc w lodówce.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego
    4 średnie pory
    4 ziemniaki
    2 łyżki masła
    100 ml śmietanki kremówki
    sól, pieprz biały
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Vichyssoise - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory oczyszczam, odkrawam ciemnozieloną część, resztę kroję na talarki. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam 2 łyżki masła, wrzucam pory, kiedy się zeszklą dodaję ziemniaki i chwilę smażę razem. Wlewam bulion i gotuję około 30-40 minut. Zdejmuję zupę z palnika, blenduję, kiedy zupa lekko przestygnie dodaję śmietankę i doprawiam do smaku solą i białym pieprzem. Umieszczam w lodówce na kilka godzin, żeby dobrze się schłodziła. Przed podaniem posypuję drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować