Orzechowe ciastka - Ule Wielkanocne

4.5 (200 ocen)

Pyszne orzechowe ciasteczka na jeden kęs. Moja rodzina je pokochała.

Składniki:

  • Na ule
    300 g orzechów włoskich mielonych
    300 g cukru pudru
    1 łyżka rumu
    1 białko

    Nadzienie
    100 g miękkiego masła
    3 batony czekoladowe z nadzieniem adwokat

    Spód:
    140 g mąki
    60 g masła
    40 g cukru pudru
    1 żółtko

    Dodatkowo:
    kolorowy lukier
    czekolada

    foremki na ule

Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Orzechowe ciastka - ule wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie ciasta na ule 1. Do mielonych orzechów dodać cukier puder, rum oraz białko. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę,
  • Wypełnienie foremek masą orzechową 2. Masą nadziać foremki na ule docisnąć drugą częścią robiąc dziurki na nadzienie.
  • przygotowanie spodów 3. Wszystkie składniki na ciasteczka należy wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto, włożyć do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm i wykroić kółeczka. Piec ok 8 min w temp. 180*C
  • Nadziewanie uli masą czekoladową 4. Nadzienie: Batoniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę dodając rozpuszczone batoniki do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do szprycy i nadziewać ule.
  • Gotowe ule Wielkanocne. Smacznego! 5. Nadziane ule nakładać na upieczone i ostudzone spody. Ule przyozdobić lukrem lub roztopioną czekoladą. Smacznego!

Porady

Zamiast piec spody ciasteczek można użyć gotowych małych biszkopcików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować