Ule - ciastka migdałowo - kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zmielić wraz z wiórkami kokosowymi. Do zmielonych migdałów dodać masło, cukier puder oraz alkohol. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok 20 min.
2.Wszystkie składniki na ciasteczka należy wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto, włożyć do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm i wykroić kółeczka. Piec ok 8 min w temp. 180*C. Wystudzić.
3.Foremkę na ule wypychamy masą, robiąc dziurkę na nadzienie.
Nadzienie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę dodajemy po łyżce roztopionej czekolady i likieru, do wyczerpania składników. Nadzienie przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy ule.
4.Nadziane ule nakładać na upieczone i ostudzone spody. Czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej, czubki uli zanurzmy w rozpuszczonej czekoladzie i oprószamy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Porady
Zamiast piec spody do uli można użyć małych biszkopcików. Można użyć białka kurzego zamiast masła do wyrobienia masy migdałowo-kokosowej.
Komentarze