Tropikalna kostka

4.5 (174 ocen)

Ciasto zrobiło furorę na r stole

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki pszennej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa ananasowa:
    budynie śmietankowe
    puszka ananasa w syropie
    Bita śmietanka:
    ½ litra śmietany 30%
    1 galaretka cytrynowa
    Dodatkowo ptasie mleczko
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tropikalna kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.
  • 2. Ananasy pokroić w kostkę. Do soku z ananasów dolać wodę, tyle, żeby w sumie było 900 ml płynu. Szklankę płynu odlać i rozmieszać w niej budynie śmietankowe. Pozostały płyn zagotować, i do gotującego się wlać rozmieszane budynie. Chwilę pogotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Do gorącej masy dodać kawałki ananasa. Razem wymieszać i wyłożyć gorącą masę ananasową na biszkopt.
    Wyłożyć ptasie mleczko w szachownice.
  • 3. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać do niej lekko tężejącą cytrynową galaretkę i razem wymieszać. Gotową bitą śmietankę wyłożyć na ostudzoną masę ananasową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach białą czekoladę. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 12 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować