Rogaliki szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka należy zetrzeć na tarce oczka, podsypać cukrem następnie wycisnąć sok. wymieszać z cynamonem. (ilość cynamonu według uznania)
2.Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną.
3.Mąkę siekamy z zimnym masłem, robimy kopczyk i dołek wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz drożdże. Zagniatamy ciasto.
4.Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy na cztery części i każdą z nich wałkujemy tak aby miało kształt okręgu. Koło dzielimy na 8 części, nakładamy nadzienie i zwijamy rogalika. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
Porady
Nadzienie możemy modyfikować np. marmolada, jagody, jeżyny itp.
Komentarze