Trdelnik , czyli czeski przysmak.

4.81 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Trdelnik jest niesamowicie aromatycznym i pysznym ciastkiem pochodzącym z kuchni czeskiej .Jego zapach i smak są wręcz zniewalające , a zrobienie go to wieeelka frajda.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto :
    300 gram mąki pszennej
    110 ml mleka
    15 g drożdży świeżych
    3 łyżeczki cukru
    1 jajo
    35 g masła

    Posypka :
    cukier brązowy ok. 4 łyżki
    cukier biały ok.4 łyżki
    cynamon ok. 2 łyżki
    cukier wanilinowy ok.2 łyżki
    zmielone migdały
Wystaw ocenę:

4.81 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trdelnik , czyli czeski przysmak. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mleko delikatnie podgrzewamy , aby było ciepłe , lecz nie gorące.
    2.Do mleka wrzucamy drożdże z cukrem, dokładnie mieszamy i czekamy 10 minut aż mikstura się spieni.
    3.Resztę składników wrzucamy do miski i mieszamy , po czym dodajemy wyrośnięte drożdże.
    4.Ciasto BARDZO DOKŁADNIE wyrabiamy , po czym odstawiamy przykryte wilgotną ściereczką w ciepłe miejsce na ok 45 minut.
    5.Po tym czasie ciasto wałkujemy i tniemy na paski ok.4 cm szerokości.
    6.Pocięte ciasto nawijamy na butelkę po piwie ( wcześniej zdzieramy nalepkę).
    7.Nawinięte ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i obtaczamy w posypce.
    8.Wkładamy pionowo do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12-15 minut.

Porady

Ciastka najlepiej smakują na ciepło podane z kakao lub gorącą czekoladą :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować