Węgierski kurtoskalacs, starocesky trdelnik i polski komin

4.47 (172 ocen)

Kurtosze robi się z ciasta drożdżowego, tylko mąka, mleko ,drożdże ,cukier i trochę masła. Ciasto się zagniata, formuje długie paski na grubość palca, nawija na grube wałki i opieka. I tutaj przyda się pomysłowy Dobromir. Próbowałem kilka sposobów i najlepszy okazał się kuchenny wałek.

Składniki:

  • Składniki na 4-5 kominków.

    250g mąki pszennej 450
    100ml mleka
    10dag drożdży
    2-3 łyżki cukru
    20-30 g masła

    Posypki przed włożeniem ciasta do pieca
    Cukier kryształ
    cynamon

    Posypki które dodajemy po wyjęciu ciasta z pieca.
    kakao
    czekolada
    orzechy itp.
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Węgierski kurtoskalacs, starocesky trdelnik i polski komin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, drożdży i łyżki mąki robimy zaczyn.
    Dodajemy resztę mąki, cukier i stopione masło. Zagniatamy i odstawiamy na 1h ,aby podwoiło objętość .
    Teraz przygotujemy wałek ,a najlepiej dwa i kokilki żaroodporne lub inne naczynia .Nagrzewamy piec do 190stopni. Ustawiamy podpórki pod wałek np. w postaci kokilek
    Nasz poczciwy kuchenny wałek owijamy folią aluminiową. Zabezpieczamy tak przed upaleniem.
    Możemy poświęcić wałek i wtedy należy go przesmarować lekko olejem przed owinięciem go ciastem. Jeszcze lepiej jak drewniane rączki zastąpimy metalową rurką, a najlepiej, jeżeli będziemy mieli metalowy wałek zrobiony np. z grubego drutu i stelaż na który będziemy wkładać wałek.
    Najprościej mają Ci, którzy mają w piekarniku rożen obrotowy.
    Wyrośnięte ciasto zagniatamy ,dzielimy na mniejsze części i rolujemy w długie cienkie wałeczki.
    Wałeczki owijamy wokół wałka, chowając pod spód końce ciasta.Obracamy wałkiem kilka razy po stolnicy, aby spłaszczyć ciasto.
    Na talerz wysypać cukier i obtoczyć w nim ciasto na wałku. Drugi kominek obtaczam w cukrze z cynamonem.
    Wałek z ciastem ustawić na kokilkach i piec ,aż ciasto dobrze się zarumieni.
    Ja po 5–ciu minutach wałek obracam, pomimo nawiewu i piekę jeszcze 5 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika ,trzeba to wypróbować.
    Teraz największa niedogodność, zdjęcie z wałka. Wałek z pieca wyjmujemy mając na dłoniach rękawice. Potem ,najpierw wyciągam wałek spod folii , następnie usuwam folię i kominki są już wolne i dymiące. Na pewno łatwiej będzie, jeżeli będziemy mieli sam wałek drewniany lub metalowy bez foli aluminiowej.
    Teraz możemy obtoczyć kurtosze w kakao, migdałach, czekoladzie itp.
    Kurtosze jemy odwijając i odrywając delikatnie z kominka małe kawałki. Jeżeli potrzebujemy dużo słodkości ,to kawałki ciacha można maczać w czekoladzie, miodzie, likierze.
    Dla tych ,którzy nie lubią cukru może być wersja wytrawna. Możemy zastosować gruboziarnistą sól morską, szynkę ,oliwki, pistacje ,zioła itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować