Tradycyjne grzyby marynowane

4.47 (162 ocen)

Tradycja to podstawa. Tak przygotowała grzyby moja babcia, moja mama, teraz przygotowuję je i ja. Grzybki nadają się na różne przyjęcia,do mięs, czy sałatek

Składniki:

  • 1 kg świeżych grzybów leśnych

    Zalewa:
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu
    1 łyżka soli
    2 łyżki cukru
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie

    gorczyca
Wystaw ocenę:

4.47 (162 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z grzybów

Tradycyjne grzyby marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby delikatnie oczyść.
  • 2. Składniki zalewy włóż do garna i zagotuj.
  • 3. Do wcześniej wyparzonych słoików wsyp po 1/2 - 1 łyżeczce gorczycy. Włóż całe bądź pokrojone na mniejsze kawałki grzyby.
    Zalej gorącą zalewą.
  • 4. Słoiki mocno zakręc i odwróć dnem do góry na ok 15-20 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marynata Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować