Tortiglioni zapiekane z łososiem i krewetkami

4.5 (152 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron królewski

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron (Tortiglioni): 125 gramów
    - łosoś wędzony: 100 gramów
    - krewetki koktailowe (,mrożone): 125 gramów
    - koperek świeży: 0.5 pęczka
    - śmietanka kremowa 30%: 125 gramów
    - bulion warzywny: 0.75 szklanki
    - cebula: 0.5 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - olej (najlepiej użyć smakowego z bazylią): 1 łyżka
    - ser żółty (starty): 125 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tortiglioni zapiekane z łososiem i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj makaron al'dente.
  • 2. Na patelni rozgrzej bazyliowy olej lub olej z oliwek.
  • 3. Wrzuć krewetki, pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz zmiażdżony czosnek i smaż przez 5 minut.
  • 4. Dodaj bulion oraz śmietankę, zaczekaj aż się zagotuje i odstaw.
    Dodaj sterty żółty ser oraz drobno pokrojony koperek i wymieszaj. Dodaj do smaku pieprz i sól.
  • 5. Ugotowany makaron przełóż do naczynia, w którym będziesz zapiekać.
    Ułóż na nim pokrojone plasterki wędzonego łososia i zalej masą śmietanowo krewetkową. Na wierzch posyp jeszcze odrobiną sera i udekoruj listkami kopru.
    Zapiekaj w temperaturze 160' przez 30 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować