Beza:
6 białek
300g drobnego cukru (może być też zwykły cukier)
3 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 – 1 i 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
Masa:
2 śmietany kremówki 30 lub 36%
3 szt. smietan-fiksów
trochę cukru pudru do smaku
truskawki 0,5kg
poziomki tyle ile się zmieści na wierzch
Tort z truskawkami i poziomkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ucierane:
Mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), proszek do pieczenia i sól - przesiać, odłożyć.
W misce miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, dalej ucierając. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
Do masy maślanej wsypać odłożoną i przesianą mąkę, wymieszać szpatułką.
Standardową tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie.
2.Beza:
Ubijamy białka na sztywną pianę.
Stopniowo, partiami, powoli !!! cały czas ubijając dosypujemy cukier.
Na koniec dodajemy ocet/sok z cytryny, oprószamy pianę skrobią i mieszamy.
Wykładamy bezę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Natychmiast obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez godzinę. Studzimy.
3.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem następnie pod konieć ubijania dodajemy smietan- fixy.
Komentarze