Tort pavlova z truskawkami i poziomkami

5 (154 ocen)

Delikatnie, słodko i pysznie.

Składniki:

  • 6 szt białka zimne
    350 g cukru
    szczypta soli
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    500 ml kremówka zimna
    250 g mascarpone
    truskawki
    poziomki
    listki mięty
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Kremówka Tort z owocami

Tort pavlova z truskawkami i poziomkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne białka ubić na sztywno. Dosypywać po łyżce cukier i ciągle miksować. Piana po ubiciu powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubite białka włożyć do szprycy z ozdobnymi wzorami i zrobić na dwa koła o średnicy 28 cm i 20 cm na papierze do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 110 st z termoobiegiem na 5 min, później zmniejszyć temperaturę na 90 st i suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 1,5 godziny. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone przełożyć do naczynia,przemieszać, dodawać po łyżce ubitą kremówkę i mieszać łyżką. Na większym spodzie bezowym rozsmarować połowę kremu ułożyć truskawki, przykryć mniejszym spodem i wyłożyć resztę kremu. Górę tortu udekorować truskawkami, poziomkami i listkami mięty. Truskawki i poziomki wcześniej umyć i oczyścić. Wyłożyć na tacę, żeby dobrze przeschły. Tort spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować