Tort pavlova z truskawkami i poziomkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne białka ubić na sztywno. Dosypywać po łyżce cukier i ciągle miksować. Piana po ubiciu powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubite białka włożyć do szprycy z ozdobnymi wzorami i zrobić na dwa koła o średnicy 28 cm i 20 cm na papierze do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 110 st z termoobiegiem na 5 min, później zmniejszyć temperaturę na 90 st i suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 1,5 godziny. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone przełożyć do naczynia,przemieszać, dodawać po łyżce ubitą kremówkę i mieszać łyżką. Na większym spodzie bezowym rozsmarować połowę kremu ułożyć truskawki, przykryć mniejszym spodem i wyłożyć resztę kremu. Górę tortu udekorować truskawkami, poziomkami i listkami mięty. Truskawki i poziomki wcześniej umyć i oczyścić. Wyłożyć na tacę, żeby dobrze przeschły. Tort spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze