- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki połączyc i upiec. Piec w tem. 180 C ok. 30 min. Po upieczeniu przeciąc na dwa blaty.
WKŁADKA BAKALIOWA:
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 5 dkg. kokosu
- 5 dkg. rodzynek
- 5 dkg. orzechów
-1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i ½ łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki octu
Białka ubic na sztywno, dodac mąki i resztę składników, delikatnie wymieszac i upiec w 180 C na złoty kolor.
MASA CHAŁWOWA:
- ½ litra mleka
- 5 żółtek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
- 5 dkg. cukru
- 30 dkg. chałwy
- 1 kostka masła
Tort z masą chałwową - www.swiatpasji.blox.pl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka, żółtek, mąki, cukru i budyniu ugotowac krem. Wystudzic i utrzec z masłem.
Dodac pokruszoną chałwę i wymieszac.
PONADTO:
Dżem lub marmolada (u mnie aroniowo – gruszkowa, własnej roboty )
WYKONANIE:
Pierwszą część jasnego biszkoptu posmarowac marmoladą na to wyłożyc połowę kremu, przykryc wkładką bakaliową, którą posmarowac marmoladą, wyłożyc drugą częścią kremu i przykryc biszkoptem jasnym.
Dowolnie udekorowac ( u mnie „ELMO”)
Komentarze