TORT "MADAGASKAR"

4.5 (169 ocen)

  • 3 godz.

wyjatkowy torcik :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 4 jajka
    - ½ szkl. mąki pszennej
    - ½ szkl. maki ziemniaczanej
    - 1 szkl. cukru
    - 1 łyżeczka proszku dp.

    KREM:
    - 4 jajka
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1,5 szkl. mleka
    - 1 szkl. cukru
    - 2 łyżki kakao
    - 1 kostka masła lub margaryny
    - kieliszek wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort angielski

Tort "madagaskar" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy, dodajemy żółtka i cukier na koniec mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 C przez ok. 30 min. Żółtka, cukier, mąkę oraz mleko dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając na małym ogniu.Kiedy masa się zagotuje i zacznie gęstniec, przykryc i odstawic do ostygnięcia. W tym czasie utrzec tłuszcz z kakao i stopniowo dodawac wystudzoną masę jajeczną, na końcu delikatnie mieszając dodac ubite na sztywną pianę białka i alkohol. Dowolnie udekorowac ( u mnie torcik „Tort Madagaskar” )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować