Tort na urodziny czy imieniny, tort na imprezy. Tort o smaku porzeczek z ciastem czekoladowym. Góra z polewą czekoladową i ozdobami cukrowymi. Tort bardzo pyszny i pięknie się prezentujący.
2 godz.
Składniki:
ciasto czekoladowe :
-130 g. masła
-200 g.czekolady kawowo-mlecznej, można innej
-5 jajek
-150 g. cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-150 g. mąki tortowej
-2 łyżeczki proszku do piecz.
krem z czarną porzeczką:
-330 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-250 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-1/2 szklanki musu z czarnej porzeczki
-5 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanka wody
krem z czerwoną porzeczką:
-330 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-250 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-1/2 szklanki musu z czerwonej porzeczki
-5 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanka wody
Tort porzeczkowy z różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na spodzie.
Piec w 175* ok.30-35 min.(sprawdzić patyczkiem).Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty.
2.krem z czarną porzeczką-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i śmietan-fixem.Nie przerywać miksowania i dodawać porcjami ser i jogurt. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć i rozsmarować w tortownicy.
3.Przykryć 2 blatem.
4.krem z czerwonej porzeczki-Postąpić jak z czarną.Wyłożyć do tortownicy.
5.Przykryć 3 blatem i schłodzić.
6.Zdjąć obręcz z tortownicy
7.polewa-Rozpuścić czekolady z masłem i mlekiem. Troszkę przestudzić i polać górę tortu.
8.Szybciej zrobić dekoracje z masy plastycznej.
9.Listki można uformować w plastykowych foremkach.
10.Na jeszcze nie zastygłej polewie, ułożyć dekoracje.
Komentarze