TORT PORZECZKOWY Z RÓŻAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort na urodziny czy imieniny, tort na imprezy. Tort o smaku porzeczek z ciastem czekoladowym. Góra z polewą czekoladową i ozdobami cukrowymi. Tort bardzo pyszny i pięknie się prezentujący.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto czekoladowe :
    -130 g. masła
    -200 g.czekolady kawowo-mlecznej, można innej
    -5 jajek
    -150 g. cukru pudru
    -1 cukier waniliowy
    -150 g. mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    krem z czarną porzeczką:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -1/2 szklanki musu z czarnej porzeczki
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanka wody

    krem z czerwoną porzeczką:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -1/2 szklanki musu z czerwonej porzeczki
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanka wody

    polewa czekoladowa:
    -1 gorzka czekolada
    -1 mleczna czekolada
    -50 g. masła
    -2-3 łyżki mleka

    ozdoby z masy plastycznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort porzeczkowy z różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto. 1. ciasto-Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na spodzie.
    Piec w 175* ok.30-35 min.(sprawdzić patyczkiem).Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty.
  • krem z czarną porzeczką 2. krem z czarną porzeczką-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i śmietan-fixem.Nie przerywać miksowania i dodawać porcjami ser i jogurt. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć i rozsmarować w tortownicy.
  • 2 blat 3. Przykryć 2 blatem.
  • krem z czerwonej porzeczki 4. krem z czerwonej porzeczki-Postąpić jak z czarną.Wyłożyć do tortownicy.
  • 3 blat 5. Przykryć 3 blatem i schłodzić.
  • bez obręczy 6. Zdjąć obręcz z tortownicy
  • polewa 7. polewa-Rozpuścić czekolady z masłem i mlekiem. Troszkę przestudzić i polać górę tortu.
  • ozdoby 8. Szybciej zrobić dekoracje z masy plastycznej.
  • listki 9. Listki można uformować w plastykowych foremkach.
  • ozdoby cukrowe 10. Na jeszcze nie zastygłej polewie, ułożyć dekoracje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować