Tort kosz z różami

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tort w kształcie kosza róż w środku przełożony warstwami jeżyn leśnych w agarze oraz ozdobiony kremem bezowym. Ciasto jest bardzo owocowe i orzeźwiające. Dzięki kremowi bezowemu i warstwom z agarem nie rozpuszcza się i trzyma formę nawet podczas upałów.

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • proporcje na biszkopt o średnicy 24cm
    10 jaj (u mnie wiejskie)
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej typ 405
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    płaska łyżeczka cream of tartar
    szczypta soli

    rant o średnicy 24 cm umieszczony na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia

    warstwa jeżynowa:
    2 litry świeżych jeżyn
    4 łyżeczki agaru

    dodatkowa garść świeżych jeżyn

    krem bezowy:
    szklanka białek
    2 szklanki drobnego cukru łatwo rozpuszczalnego do kremów i ciast
    75 ml wody
    łyżeczka cream of tartar
    łyżka soku z cytryny
    szczypta soli
    opcjonalnie pasta waniliowa dla aromatu
    barwniki spożywcze: brązowy, różowy, zielony

    tylka do robienia płatków róż, tylka płaska ząbkowana do plecionki, tylka do listków
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort kosz z różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Do dzieży robota planetarnego wlewam białka oddzielone od żółtek, dodaję cream of tartar, szczyptę soli i końcówką rózga ubijam pianę zaczynając na wolnych obrotach. Następnie zwiększam obroty i stopniowo wsypuje cukier. Miksuję do uzyskania sztywnej piany, następnie ciągle miksując dodaję po jednym z 10 żółtek.
    Miksuję aż uzyskam tzw. kogel - mogel. Teraz przesiewam mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią i łopatką dokładnie mieszam. Ciasto umieszczam w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY.
    Biszkopt pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone.
    Biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej.
    Zimny biszkopt wyjmuję z rantu. Biszkopt kroję na 3 części.
  • zelka 2. Umyte jeżyny przekładam do garnka, wsypuję agar, mieszam. Doprowadzam do zagotowania i gotuję 3-4 minuty.
  • tort 3. Rant do tortów wykładam folią do rantów. Umieszczam pierwszy biszkopty blat i wylewam 1/3 gorących jeżyn z agarem. Czynność powtarzam dwukrotnie. Pozostawiam w temperaturze pokojowej do zastygnięcia. Gdy masa agarowa zastygnie wstawiam na minimum 2-3 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmuję z rantu i zdejmuję folię.
  • 4. Sporządzanie kremu:
    Do rondla wsypujemy cukier, zalewam wodą, gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie wpuszczamy kroplę syropu do wody, który powinien zbić się w wodzie w kulkę. Syrop powinien mieć temperaturę 120°C. Jest to znak, że syrop jest gotowy do użycia.
    W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczam w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynam ubijać białka. Następnie wsypujemy cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu krem miksujemy tylko 10-15 sekund, gdyż jest teoria, że długie ubijanie niszczy strukturę siateczki, którą tworzą nitki syropu . Gotowy krem jest gładki, lśniący i trzyma formę, dlatego właśnie jego użyłam do wykonania dekoracji i tynkowania.
  • tort 5. Kremem otynkowałam tort. Pozostały krem podzieliłam na 3 części. Największą część zabarwiłam na brązowo i różowo, niewielką część zabarwiła na zielono. Z brązowego kremu za pomocą tylki do plecionek wykonałam wzór koszyka. Na środku tortu położyłam świeże jeżyny.
  • tort 6. Worek cukierniczy od środka na linii zgrzewu za pomocą pędzelka maluję czerwonym barwnikiem w żelu. Nakładam różowy krem i wykonuję kwiaty i od razu za pomocą nożyczek umieszczam na torcie. Zielonym kremem tylką do listków wyciskam liście pomiędzy różami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować