TORT Z MAŚLANYMI RÓŻAMI

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort urodzinowy, imprezowy. Tort z kremem stracciatello i porzeczkowym. Tort udekorowany maślanymi różami.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -1 łyżka octu
    -100 g. mąki tortowej
    -2 budynie waniliowe
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -3 łyżki oleju

    NASĄCZENIE:
    -250 ml.drylowanych wiśni w syropie

    KREM STRACCIATELLO :
    -330 ml.śmietanki 30 %
    -600 g. jogurtu greckiego
    -100 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -20 g. żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wody
    -50 g. tartej gorzkiej czekolady

    KREM PORZECZKOWY :
    -330 ml.śmietanki 30 %
    -600 g. jogurtu greckiego
    -120 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -150 ml.musu porzeczkowego
    -25 g. żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wody

    OBŁOŻENIE :
    -330 ml.śmietanki 30 %
    -1 krem śmietankowy do tortów

    DEKORACJE MAŚLANE:
    -1/2 szklanki mleka 3,2 %
    -1/2 szklanki cukru
    -200 g. masła
    -1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort z kremem

Tort z maślanymi różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT Z MAŚLANYMI RÓŻAMI 1. biszkopt-Żółtka wymieszać z octem.Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dolewać żółtka. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniami. Delikatnie wymieszać ale już łopatką,dolewając też olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć tortownicę ,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
  • TORT Z MAŚLANYMI RÓŻAMI 2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć rozrzedzonym sokiem i rozrzucić wszystkie wiśnie.
  • TORT Z MAŚLANYMI RÓŻAMI 3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami jogurt i ubić.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Na koniec wmieszać łopatką tartą czekoladę.Wyłożyć do tortownicy.
  • TORT Z MAŚLANYMI RÓŻAMI 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć z rozrzedzonym sokiem.
  • TORT Z MAŚLANYMI RÓŻAMI 5. krem 2- Postąpić jak z 1 kremem, z tym że, przed dodaniem żelatyny krem zmiksować z musem.Krem wyłożyć i rozsmarować w tortownicy.
  • TORT Z MAŚLANYMI RÓŻAMI 6. Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić tort kilka godzin w lodówce.
  • TORT Z MAŚLANYMI RÓŻAMI 7. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''
  • TORT Z MAŚLANYMI RÓŻAMI 8. obłożenie-Zmiksować śmietankę z kremem w proszku w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały tort, można wygładzić. Ja za pomocą skręconego ręcznika papierowego, poklepałam.
  • TORT Z MAŚLANYMI RÓŻAMI 9. Na dole tortu zrobić rozetki i schłodzić.
  • TORT Z MAŚLANYMI RÓŻAMI 10. dekoracje-Dekoracje najlepiej zrobić dzień wcześniej,żeby dobrze stężały.Mleko wraz z cukrem zagotować i ostudzić.Miękkie masło zmiksować do białości. Dolewać po trochu mleka i zmiksować. Dodać na koniec soku z cytryny.Część zafarbować na zielona na listki.Biała masę przełożyć do woreczka cukierniczego z tylką o płaskim otworze. Na tz. gwóźdź cukierniczy nałożyć małą karteczkę i robić różyczkę. Rozpocząć stożkiem na środku karteczki. Potem robić na okrągło, płatek za płatkiem.
  • TORT Z MAŚLANYMI RÓŻAMI 11. Odkładać na tackę zrobione różyczki i listki. Schłodzić w lodówce.Przed dekoracją, delikatnie odklejać od karteczek.
  • TORT Z MAŚLANYMI RÓŻAMI 12. Tort udekorować różyczkami i listkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować