Tort "Pasja"

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Malinowo-czekoladowy tort w bitej śmietanie :D

  • 3 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT (tortownica o średnicy 18 cm)
    - 4 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 3 łyżki kakao
    MASA CZEKOLADOWA:
    - 4 tabliczki czekolady mlecznej
    - 1/2 litra śmietany 30 lub 36%
    DODATKOWO:
    Maliny świeże ok 40/50 sztuk.
    Papier do pieczenia.
    500 ml 36% śmietany kremówki i 2 śmietan-fixy do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Tort "pasja" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka utrzeć z cukrem na sztywno, dodać żółtka miksować, dodać mąkę wymieszaną z kakao. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy, wlać ciasto, włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 35 minut, po tym czasie wyciągnąć biszkopt z pieca i upuścić z wysokości ok 50 cm na podłogę (dywanik), wtedy nie opadnie. Wystudzić.
    MASA:
    Śmietanę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, wsypać pokruszoną na kawałki czekoladę mleczną, mieszać do połączenia się składników, odłożyć do lodówki na minimum 12h. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i mikserem ubić na gęsty krem.

    Biszkopt dzielimy na 4 równe części, przekładamy masą czekoladową, wysypujemy po kilka malin, resztą kremu smarujemy cienko cały tort. Wkładamy do lodówki na 3h. Po tym czasie dekorujemy bitą śmietaną i malinami, oraz dodatkami czekoladowymi wedle uznania.
    Pyszny tort gotowy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować