Nowoczesne kopy śląskie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealnie nadają się do urodzinowej kawy. Ta z falbankami z przodu jest dla dorosłych, bo z adwokatem, a ta z kwiatuszkami z opłatka jadalnego dla dzieci. Znikają w mgnieniu oka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Przepis na dwie małe miseczki (średnica podstawy 16 cm).
    Składniki na biszkopt: (forma o średnicy 18 cm)
    3 jajka
    1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej /szklanka o pojemności 250 ml/
    Dodatkowo:
    1 lub 2 szklanki mieszanki bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszona żurawina, kokos...)
    200 ml adwokatu (nasączamy nim 2 biszkopty do kopy dla dorosłych) 100 ml adwokatu (mieszamy z ubitą kremówką)
    1 litr śmietany kremówki (ubita na sztywno) i 3 śmietan-fixy
    1 szklanka owoców z puszki lub świeżych pokrojonych w kosteczkę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Nowoczesne kopy śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 4 cienkie blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
    Dwie miseczki wyłożone folią aluminiową. Na spód miseczek układamy po jednym biszkopcie (dla dorosłych nasączamy adwokatem). Na to wykładamy bakalie i owoce. Wykładamy sporą ilość ubitej kremówki. (dla dorosłych połowę śmietany miksujemy z 100 ml adwokatu, jeżeli jest za rzadka dodajemy rozpuszczoną w 2 łyżkach adwokatu żelatynę-2 łyżkę). Na samą górę dajemy biszkopt i wstawiamy do lodówki na całą noc. Na następny dzień dekorujemy bitą śmietaną, wedle uznania Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować