Lubię eksperymentować w kuchni i zawsze wychodzi z tego jakieś pyszne dzieło ;) Ten sernik zrobiłam szybko, ale równie szybko zniknął :D
2 godz.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 żółtko
225 g cukru
1 op cukru waniliowego
150 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
800 g sera twarogowego (ja dałam 2 opakowania sera President, każde po 350 g)
1/2 szklanki cukru pudru
200 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki żelatyny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Dodatkowo:
konfitura ulubionego smaku do posmarowania rolady biszkoptowej
2 galaretki cytrynowe (rozpuszczone w 800 ml gorącej wody)
papier do pieczenia
Sernik z roladami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka i żółtko ubijać mikserem przez minutę na najwyższych obrotach, wsypać cukier i cukier waniliowy, miksować do rozpuszczenia cukru. Na masę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wmieszać do masy. Połowę ciasta lub 3/4 rozprowadzić na wyłożonej papierem blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po upieczeniu odwrócić blachę do góry dnem wydobywając biszkopt na ściereczkę kuchenną. Pozostawić do ostygnięcia.
Wyłożyć papierem spód tortownicy (średnica 25 cm) i wlać resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 15 minut.
Masa:
Ser zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Żelatynę zalać 1/3 szklanką wody, poczekać do napęcznienia, po czym podgrzać do rozpuszczenia. Dodać 2 łyżki sera, wymieszać z jeszcze ciepłą żelatyną. Masę wlać do sera i zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do sera, zmiksować do połączenia składników. (można dodać więcej cukru pudru).
Z dużego płaskiego biszkoptu posmarowanego konfiturą zrolować roladę, pokroić na 2,5 cm kawałki.
Jeszcze ciepły biszkopt w tortownicy oddzielić nożykiem od formy, ale nie wyciągać. Włożyć masę serową, rozsmarować na cieście, na to położyć roladki, docisnąć. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc ;)
Przystroić wedle uznania. Moja jest płatkami czekoladowymi i bitą śmietaną ;)
Komentarze