Tort na rocznicę ślubu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT BIAŁY: Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 30 min. ręczną trzepaczką). Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko połączyć. Piec ok. 30 minut.
2.BISZKOPT KAKAOWY: Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 30 min. ręczną trzepaczką). Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem. Delikatnie wszystko połączyć. Piec ok. 30 minut.
3.MASY: Z pół litra mleka odlać pół szklanki i w tym rozrobić budyń z cukrem i cappuccinem. Pozostałe mleko zagotować. Rozrobiony budyń wylać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia. Gdy budyń wystygnie utrzeć masło dodając po łyżce wystudzonego budyniu.
W analogiczny sposób przygotować pozostałe masy.
4.ZŁOŻENIE TORTU: Każdy z upieczonych biszkoptów przekroić na 3 części. Na pierwszą dolną warstwę wziąć dwa krążki białego biszkoptu i jeden ciemnego. Nasączyć ponczem. Przełożyć je masą np. cappuccino i waniliową. wierzch tego pietra posmarować cienko masą. Rozpuścić galaretkę w nieco mniejszej ilości wody niż w przepisie. Ułożyć promieniście biszkopty. Z papieru lub folii zrobić obręcz dookoła tortu. Pomiędzy wolne przestrzenie wylać lekko tężejącą galaretkę (nie powinna być za rzadka bo wypłynie ani za gęsta bo nie uzyskamy gładkiej powierzchni). Wkładamy tort do lodówki aby galaretka zastygła. W tym czasie z pozostałych krążków wycinamy 3 średnie okręgi i 3 małe okręgi (3 piętro tortu). Na środku zastygniętej warstwy z galaretką układamy cienko posmarowany od spody jeden średni krążek nasączamy i przekładamy kremem w dowolnej kombinacji smakowej :) . Podobnie robimy 3 piętro. Następnie kremem smarujemy boki tortu i wierzch. Dowolnie ozdabiamy. Wstawiamy do lodówki aby zastygł.
Porady
Kremy można przekładać w dowolnej kolejności w zależności od upodobań.
Komentarze