Tort na rocznicę ślubu

4.5 (177 ocen)

  • 3 godz.

Ten tort zrobiłam na 3 rocznice ślubu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Średnica formy 28 cm.

    SKŁADNIKI NA BISZKOPT BIAŁY:

    7 jajek
    1 kopiasta szklanka cukru kryształu
    1 i ¾ szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia



    SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

    7 jajek
    1 kopiasta szklanka cukru kryształu
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia



    MASA CAPPUCCINO:
    0,5 l mleka
    budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka)
    pół szklanki cukru
    5 dkg cappuccino o smaku orzechowym
    25 dkg masła lub margaryny

    MASA WANILIOWA:
    0,5 l mleka
    budyń waniliowy(na 3/4 l mleka)
    pół szklanki cukru
    25 dkg masła lub margaryny

    MASA CZEKOLADOWA:
    0,5 l mleka
    budyń czekoladowy (na 3/4 l mleka)
    pół szklanki cukru
    25 dkg masła lub margaryny

    DODATKOWO:
    galaretka truskawkowa
    podłużne przekładane biszkopciki

    PONCZ DO NASĄCZENIA:
    woda z cukrem i kieliszkiem wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort na rocznicę ślubu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT BIAŁY: Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 30 min. ręczną trzepaczką). Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko połączyć. Piec ok. 30 minut.
  • 2. BISZKOPT KAKAOWY: Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 30 min. ręczną trzepaczką). Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem. Delikatnie wszystko połączyć. Piec ok. 30 minut.
  • 3. MASY: Z pół litra mleka odlać pół szklanki i w tym rozrobić budyń z cukrem i cappuccinem. Pozostałe mleko zagotować. Rozrobiony budyń wylać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia. Gdy budyń wystygnie utrzeć masło dodając po łyżce wystudzonego budyniu.
    W analogiczny sposób przygotować pozostałe masy.
  • 4. ZŁOŻENIE TORTU: Każdy z upieczonych biszkoptów przekroić na 3 części. Na pierwszą dolną warstwę wziąć dwa krążki białego biszkoptu i jeden ciemnego. Nasączyć ponczem. Przełożyć je masą np. cappuccino i waniliową. wierzch tego pietra posmarować cienko masą. Rozpuścić galaretkę w nieco mniejszej ilości wody niż w przepisie. Ułożyć promieniście biszkopty. Z papieru lub folii zrobić obręcz dookoła tortu. Pomiędzy wolne przestrzenie wylać lekko tężejącą galaretkę (nie powinna być za rzadka bo wypłynie ani za gęsta bo nie uzyskamy gładkiej powierzchni). Wkładamy tort do lodówki aby galaretka zastygła. W tym czasie z pozostałych krążków wycinamy 3 średnie okręgi i 3 małe okręgi (3 piętro tortu). Na środku zastygniętej warstwy z galaretką układamy cienko posmarowany od spody jeden średni krążek nasączamy i przekładamy kremem w dowolnej kombinacji smakowej :) . Podobnie robimy 3 piętro. Następnie kremem smarujemy boki tortu i wierzch. Dowolnie ozdabiamy. Wstawiamy do lodówki aby zastygł.

Porady

Kremy można przekładać w dowolnej kolejności w zależności od upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować