1.Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę dodać cukier, proszek do pieczenia-wymieszać i dodać margarynę.Składniki posiekać nożem i rozcierać dłońmi. Dodać jajka ,śmietanę i zarobić ciasto. Schłodzić w lodówce. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą(24cmx40cm) ,natłuszczoną formę. Piec ok. 20min, w tem.190 stopni. Każdą z pozostałych części rozwałkować ,posmarować powidłami i posypać orzechami-zwinąć w roladę.Następnie upiec 3 kruche rolady o długości formy w której upiekliśmy 1 ciasto.
2.Krem:
odlać 1szkl mleka i rozmieszać w niej obie mąki oraz jajka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować masę budyniową i wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę dodawać po łyżce wystudzony budyń i dalej ucierać.
3.Składanie:
Na upieczony spód ciasta wyłożyć połowę kremu i ułożyć na nim roladki.Na wierzch wyłożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptami lub upieczonym biszkoptem. Wierzch ciasta można polać polewą.
Porady
Między roladki można i ułożyć owoce np. brzoskwinie, winogrona i zalać tężejącą galaretką.
Komentarze