Pawi ogon

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz.

Pracochłonne ciasto ale warto go zrobić bo jest pyszne !!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szkl mąki pszennej
    2/3 szkl cukru pudru
    1 jajko
    2 żółtka
    1 margaryna
    1/2 szklkwaśnej śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl mielonych orzechów
    słoik powideł śliwkowych

    Krem:
    3 jajka
    1 kostka masła
    1 litr mleka
    1 szkl cukru
    2 opakowania cukru waniliowego
    4 łyżki maki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    opakowanie podłużnych biszkoptów lub biszkopt z 3 jaj
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pawi ogon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać na stolnicę dodać cukier, proszek do pieczenia-wymieszać i dodać margarynę.Składniki posiekać nożem i rozcierać dłońmi. Dodać jajka ,śmietanę i zarobić ciasto. Schłodzić w lodówce. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą(24cmx40cm) ,natłuszczoną formę. Piec ok. 20min, w tem.190 stopni. Każdą z pozostałych części rozwałkować ,posmarować powidłami i posypać orzechami-zwinąć w roladę.Następnie upiec 3 kruche rolady o długości formy w której upiekliśmy 1 ciasto.
  • 2. Krem:
    odlać 1szkl mleka i rozmieszać w niej obie mąki oraz jajka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować masę budyniową i wystudzić.
    Masło utrzeć na puszystą masę dodawać po łyżce wystudzony budyń i dalej ucierać.
  • 3. Składanie:
    Na upieczony spód ciasta wyłożyć połowę kremu i ułożyć na nim roladki.Na wierzch wyłożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptami lub upieczonym biszkoptem. Wierzch ciasta można polać polewą.

Porady

Między roladki można i ułożyć owoce np. brzoskwinie, winogrona i zalać tężejącą galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować