• Tort księżniczka

    Dodane przez: Mirabelka

  • Tort upiekłam na roczek córci. Gości zachwycił smakiem i wyglądem, któremu poświęciłam dużo czasu. Polecam serdecznie.

  • Tort księżniczka

    Składniki

    Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    Upiec trzy takie biszkopty

    masa:
    2 kostki masła śmietankowego
    6 żółtek
    1 szklanka cukru pudru
    szklanka mąki ziemniaczanej
    3,5 szklanki mleka
    puszka masy krówkowej

    dekoracja:
    lalka (moja miała 28 cm)
    3 opakowania pianek marshmallow
    1,5 kg cukru pudru
    perełki cukrowe
    posypka cukrowa
    barwniki spożywcze jeśli chcemy uzyskać żywe kolory

  • Sposób przygotowania

    1.

    Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie wciąż ubijając dodajemy cukier. Do powstałej masy wlewamy żółtka cały czas ubijając. Do piany wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na okrągłą formę do pieczenia o śr. 24 cm i pieczemy w temp. 180 stopni C przez 30 minut. W ten sposób wykonujemy dwa biszkopty a trzeci pieczemy w formie o okrągłym dnie (będzie górą spódnicy).

    2.

    Masa: Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy ze szkl. mleka. Łączymy ze sobą obie masy. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę z mąki i żółtek dokładnie mieszając, studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Do powstałej masy dodajemy tę krówkową.

    3.

    Przełożenie tortu: Biszkopty przecinamy wszerz na dwa równe spody. Wszystkie 6 spodów nasączamy kawą. Po środku każdego spodu wykrawamy kieliszkiem otwór. Przekładamy masą biszkopty na kształt spódnicy (przycinając krawędzie jeśli trzeba). pozostałą masą pokrywamy powstały tort.

    4.

    Dekoracja: Pianki przecinamy i dzielimy na kolory. Na parze rozpuszczamy jeden kolor dodając 3 łyżki wody i barwnik. Do powstałej masy wsypujemy kilka łyżek cukru pudru i tak zagęszczoną masę przekładamy na blat wysypany cukrem pudrem. Wyrabiamy. Masa powinna być elastyczna. W ten sam sposób przygotowujemy drugi kolor pianek. Dekorujemy tort wg uznania wałkując masę na grubość 3 mm na blacie oprószonym cukrem pudrem. Większe płaty masy przenosimy na tort za pomocą wałka do ciasta. Lalkę od stóp do pasa owijamy folią spożywczą. Z masy marshmallow formujemu gorset. lalkę delikatnie umieszczamy wewnątrz tortu. linię łączenia tortu z lalką dekorujemy pasem i kokardą wyciętymi z masy. Pamiętajmy, że łączone ze sobą płaty masy zwilżamy pędzelkiem bądź palcem umoczonym w wodzie. Wykrawamy kwiaty i łączymy je z posypkami za pomocą kilku rozpuszczonych pianek służących jako klej. Tak samo postępujemy w przypadku dekorowania tortu powstałymi kwiatami i innymi dekoracjami. Nie używaną masę owijamy w folię bo szybko schnie.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Mirabelka

Mirabelka 3

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-12T13:57:23+01:00

1648 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »