Tort księżniczka

4.5 (175 ocen)

  • 4 godz.

Tort upiekłam na roczek córci. Gości zachwycił smakiem i wyglądem, któremu poświęciłam dużo czasu. Polecam serdecznie.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    Upiec trzy takie biszkopty

    masa:
    2 kostki masła śmietankowego
    6 żółtek
    1 szklanka cukru pudru
    szklanka mąki ziemniaczanej
    3,5 szklanki mleka
    puszka masy krówkowej

    dekoracja:
    lalka (moja miała 28 cm)
    3 opakowania pianek marshmallow
    1,5 kg cukru pudru
    perełki cukrowe
    posypka cukrowa
    barwniki spożywcze jeśli chcemy uzyskać żywe kolory
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort księżniczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie wciąż ubijając dodajemy cukier. Do powstałej masy wlewamy żółtka cały czas ubijając. Do piany wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na okrągłą formę do pieczenia o śr. 24 cm i pieczemy w temp. 180 stopni C przez 30 minut. W ten sposób wykonujemy dwa biszkopty a trzeci pieczemy w formie o okrągłym dnie (będzie górą spódnicy).
  • 2. Masa: Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy ze szkl. mleka. Łączymy ze sobą obie masy. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę z mąki i żółtek dokładnie mieszając, studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Do powstałej masy dodajemy tę krówkową.
  • 3. Przełożenie tortu: Biszkopty przecinamy wszerz na dwa równe spody. Wszystkie 6 spodów nasączamy kawą. Po środku każdego spodu wykrawamy kieliszkiem otwór. Przekładamy masą biszkopty na kształt spódnicy (przycinając krawędzie jeśli trzeba). pozostałą masą pokrywamy powstały tort.
  • 4. Dekoracja: Pianki przecinamy i dzielimy na kolory. Na parze rozpuszczamy jeden kolor dodając 3 łyżki wody i barwnik. Do powstałej masy wsypujemy kilka łyżek cukru pudru i tak zagęszczoną masę przekładamy na blat wysypany cukrem pudrem. Wyrabiamy. Masa powinna być elastyczna. W ten sam sposób przygotowujemy drugi kolor pianek. Dekorujemy tort wg uznania wałkując masę na grubość 3 mm na blacie oprószonym cukrem pudrem. Większe płaty masy przenosimy na tort za pomocą wałka do ciasta. Lalkę od stóp do pasa owijamy folią spożywczą. Z masy marshmallow formujemu gorset. lalkę delikatnie umieszczamy wewnątrz tortu. linię łączenia tortu z lalką dekorujemy pasem i kokardą wyciętymi z masy. Pamiętajmy, że łączone ze sobą płaty masy zwilżamy pędzelkiem bądź palcem umoczonym w wodzie. Wykrawamy kwiaty i łączymy je z posypkami za pomocą kilku rozpuszczonych pianek służących jako klej. Tak samo postępujemy w przypadku dekorowania tortu powstałymi kwiatami i innymi dekoracjami. Nie używaną masę owijamy w folię bo szybko schnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować