Babka kakaowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

To ciasto to moje nowe odkrycie. Babka ładnie wyrasta, jest bardzo smaczna, a obecność twarogu sprawia, że ciasto jest delikatnie wilgotne.

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    5 łyżek kakao
    1 łyżeczka sody
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    250 g masła
    2 jajka
    1/4 szklanki mleka
    250 g białego sera
    Polewa:
    4 łyżki mleka
    1/3 kostki margaryny
    2 łyżki cukru
    4 łyżki mleka w proszku
    Do przygotowania formy:
    2 łyżki margaryny
    3 łyżki bułki tartej

Babka kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto przygotowujemy w następujący sposób: Masło roztapiamy na małym ogniu i studzimy. Suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy mleko, żółtka, trzykrotnie przemielony ser i schłodzone masło, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Masę wykładamy na formę do babki wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Babkę pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto studzimy w piekarniku.
  • 2. Polewę przygotowujemy według przepisu: Mleko, margarynę i cukier rozpuszczamy na małym ogniu, zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy w powstałej masie mleko w proszku. Stawiamy ponownie na ogień i zagotowujemy. Oczywiście można użyć gotowej polewy albo zamiast mleka w proszku użyć kakao.
  • 3. Babkę wyjmujemy z formy, obracamy do góry dnem, wylewamy polewę i dowolnie zdobimy. Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy