Tort „Gniazdo kury”

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zaskocz swoich gości wyjątkowym ciastem ze słodkimi... jajkami! Wyglądają jak prawdziwe a smakują obłędnie! To wspaniały i przepyszny przepis na wiosenne powitanie wiosny!

Składniki:

  • Ciasto:
    250g margaryny lub masła
    2,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka sodu pogaszonej octem
    50ml mleka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka rodzynków
    1 szklanka orzechów włoskich

    Krem:
    300g masła
    1 puszka mleka słodzonego lub kajmak

    Jajka:
    9 pustych jajek
    1 łyżka żelatyny
    1 łyżka mąki
    0,5 szklanki wody
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    sok z jednej cytryny lub kwasek cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tort „gniazdo kury” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiej przez sito. Masło lub margarynę dodaj do mąki, posiekaj nożem. Sodę pogaś octem. Dodaj mleko i cukier. Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Zmiel na maszynce do mięsa i wyłóż na blachę wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 15-20 min. w temperaturze 170-180 stopni. Wyjmij i ostudź. Ciasto drobno połam, dodać wcześniej sprażone na patelni orzechy włoskie i rodzynki. Wymieszaj wszystko z kremem.
  • 2. Krem: masło pokojowej temperatury ubij mikserem z mlekiem słodzonym.
  • 3. Ręce namocz w wodzie i poukładaj ciasto na talerzu, wyrabiając gniazdo. Odstaw do lodówki.
  • 4. „Jajka” - żelatynę rozpuść w wodzie. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mleko i mąkę. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę i zagotuj krem. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj, wlej rozpuszczoną wcześniej żelatynę, cały czas mieszając aby nie pojawiły się grudki. Podgrzej ale nie zagotowuj. Zmiksuj i zalej krem w skorupy przygotowane z jajek i odstaw do lodówki. Gotowe „jajka” obieramy ze skorupy i wykładamy do „gniazda” utworzonego z ciasta. Udekoruj tort zieloną posypką.

Porady

W punkcie 3 koniecznie wykładaj ciasto mokrymi rękoma. Jajka najlepiej przygotować wcześniej - umyj, sparz wrzątkiem i wykorzystaj do przepisu. Ostrożnie zrób otwór z szerszej strony jajka rozmiarem 5 groszówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować