tort Dobos - Węgry

0 (0 ocen)

wymyślił go XIX-wieczny cukiernik węgierski József C.Dobos. Tort jest dość pracochłonny i to nie moje smaki, chociaż goście zjedli i prosili o dokładkę ;))

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag cukru
    20 dag mąki
    7 jajek
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1/2 szklanki ciepłej wody
    5 dag cukru pudru
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    masło do formy

    Krem czekoladowy:
    28 dag masła
    20 dag cukru
    woda
    szczypta soli
    5 dag kakao
    1 łyżeczka rumu
    1 cukier waniliowy
    3 dag kakao do posypania

    Glazura:
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort dobos - węgry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. żółtka utrzyj z cukrem, solą, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i wodą. Gdy masa będzie puszysta i kremowa, dodaj białka ubite z cukrem pudrem i skórą cytrynową.
  • 2. Do masy przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj masłem spód tortownicy (ja piekłam na papierze) Porcjami wlewaj ciasto, kolejno upiecz 6-8 spodów biszkoptowych (po 10 minut każdy). Odłóż do ostygnięcia.
  • 3. Zrób masę cukier wsyp do rondelka i zalej wodą (wody powinno być tylko tyle, aby przykryła cukier). Zagotuj, ostudź.
  • 4. Masło utrzyj z solą, wymieszaj z kakao i syropem cukrowym. Dodaj rum i cukier waniliowy.
  • 5. Krążki biszkoptowe cienko smaruj kremem i układaj jeden na drugim. Boki tortu także posmaruj kremem
  • 6. W oryginale jen placek jest polany glazurą, pocięty na trójkąty i ułożone one są na torcie...
  • 7. Zrób glazurę: cukier z wodą gotować na bardzo wolnym ogniu 5-10 minut, aż syrop będzie miał zloty kolor. Polać wierzch tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować