wymyślił go XIX-wieczny cukiernik węgierski József C.Dobos. Tort jest dość pracochłonny i to nie moje smaki, chociaż goście zjedli i prosili o dokładkę ;))
Składniki:
Ciasto:
20 dag cukru
20 dag mąki
7 jajek
szczypta soli
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szklanki ciepłej wody
5 dag cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny
masło do formy
Krem czekoladowy:
28 dag masła
20 dag cukru
woda
szczypta soli
5 dag kakao
1 łyżeczka rumu
1 cukier waniliowy
3 dag kakao do posypania
Tort dobos - węgry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.żółtka utrzyj z cukrem, solą, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i wodą. Gdy masa będzie puszysta i kremowa, dodaj białka ubite z cukrem pudrem i skórą cytrynową.
2.Do masy przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj masłem spód tortownicy (ja piekłam na papierze) Porcjami wlewaj ciasto, kolejno upiecz 6-8 spodów biszkoptowych (po 10 minut każdy). Odłóż do ostygnięcia.
3.Zrób masę cukier wsyp do rondelka i zalej wodą (wody powinno być tylko tyle, aby przykryła cukier). Zagotuj, ostudź.
4.Masło utrzyj z solą, wymieszaj z kakao i syropem cukrowym. Dodaj rum i cukier waniliowy.
5.Krążki biszkoptowe cienko smaruj kremem i układaj jeden na drugim. Boki tortu także posmaruj kremem
6.W oryginale jen placek jest polany glazurą, pocięty na trójkąty i ułożone one są na torcie...
7.Zrób glazurę: cukier z wodą gotować na bardzo wolnym ogniu 5-10 minut, aż syrop będzie miał zloty kolor. Polać wierzch tortu.
Komentarze