Tort czekoladowy-prostokątny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać budynie z mąką i proszkiem, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.Przelać do blaszki z papierem do piecz.(36x22). Piec w 175* ok.30 min.(ale sprawdzić czy upieczony, bo będzie wysoki, a każdy piec inaczej piecze.)
Po przestygnięciu, przekroić na 4 placki.
Podczas przekładania, każdy nasączyć osłodzoną kawą.
2.Ugotować budyń. Odstawić i wkręcić czekolady. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Masło miksować i dodawać po trochę budyniu. Masę podzielić na pół. Pierwszą rozsmarować na 1blat biszkoptowy. Przykryć drugim i nasączyć. Wyłożyć krem czekoladowo-śmietanowym.
3.Na parze rozpuścić w śmietanie, czekolady (w kostkach). Ostudzić, czasem mieszając. Zmiksować masło, dodając rozpuszczone czekolady. Wyłożyć na 2 blat biszkoptowy.
Przykryć 3, nasączyć i posmarować drugą częścią masy. Przykryć ostatnią częścią biszkoptu.Cały polać polewą czekoladową.
4.Na parze rozpuścić w mleku, masło i czekolady. Polać i rozsmarować cały tort. Górę ozdobić w/g własnego gustu. Całość schłodzić.
Komentarze