TORT PROSTOKĄTNY Z TRUSKAWKAMI

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz.

Tort z kremem truskawkowym, śmietankowym i czekoladowym.Tort bardzo pyszny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt 1:
    -6 jajek
    -1 łyżka octu
    -1 szklanka cukru
    -1/2 szklanki maki tortowej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki oleju

    boszkopt 2:
    -6 jajek
    -1 łyżka octu
    -1 szklanka cukru
    -1/2 szklanki maki tortowej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki oleju

    krem:
    -1 masło
    -ok.1,5 l. truskawek
    -2 galaretki truskawkowe
    -1/2 szklanki brązowego cukru

    krem śmietankowy:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -80 g. pudru cukru
    -2 śmietan-fix
    -200 g. jogurtu greckiego.
    -1 serek mascarpone-250g.
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody
    -1 czekolada mleczna-posiekana

    krem czekoladowy ciemny:
    -2 czekolady mleczne
    -500 ml. śmietanki 36 %
    -100 g. pudru cukru
    -2 śmietan-fix
    -200 g.jogurtu greckiego
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    polewa czekoladowa:
    -7 łyżek cukru pudru
    -3 łyżki kakao
    -ok.4 łyżek wody
    -200 g. margaryny
    -1 gorzka czekolada
    -1,5 łyżki żelatyny
    -3 łyżki wrzątku
    -5 łyżek gęstej śmietany

    rozetki:
    -1 serek mascarpone-250 g.
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -odrobina mleka do rozrzedzenia

    truskawki w czekoladzie:
    -kilkanaście truskawek
    -1.5 gorzkiej czekolady
    -50 g. margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort prostokątny z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zalać octem i rozmieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dolewać stopniowo żółtka i ubić. Przesiewać do ubitych jajek,mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej.Za długo nie mieszać, żeby nie opadło.Wylać do blaszki 30x40. wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.25 min. w 175*.
    Drygi biszkopt wykonać jak pierwszy, z tym że po przestygnięciu, go przekroić na dwa placki.
    Biszkopt 1, ułożyć z powrotem do blaszki, zabezpieczonej papierem ze wszystkich stron.
  • produkty na krem truskawkowy 2. Truskawki kroimy na plasterki, zasypujemy cukrem.
  • warstwa kremu truskawkowego 3. Rozpuszczamy masło, wsypujemy truskawki z cukrem, gotujemy 5-10 min. Odstawiamy i od razu wsypujemy 2 galaretki suche. Dobrze wymieszamy. Schładzamy jak zaczyna tężeć, to smarujemy biszkopt.Schłodzić w lodówce
  • warstwa kremu 4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem,potem śmietan-fixami.Następnie dodawać porcjami serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać czekoladę i wyłożyć na warstwę truskawkową.
  • biszkopt 5. Przykryć połową 2 biszkoptu. Ten nasączyć wodą z cukrem.
  • krem czekoladowy 6. Czekolady wraz ze śmietanką,roztopić nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem,potem śmietan-fixami.Następnie dodawać porcjami jogurt i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt i przykryć ostatnią połówką biszkoptu 2. Całość schłodzić.
  • tort gotowy na polewę 7. Tort przełożyć na paterę.
  • zabezpieczenie patery 8. Krawędzie patery zabezpieczyć folią, albo papierem.
  • polewa 9. Cukier i kakao rozmieszać z wodą. Wstawić na parę,dodać margarynę,potem czekoladę w kostkach. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i domieszać do polewy.Ostudzić do letniego i wkręcić śmietanę. Polewą posmarować cały tort.Zastygającą polewą polać tort w esy-floresy.
  • zdjęte zabezpieczenia 10. Zabezpieczenia zdjąć.
  • gotowy tort 11. Zmiksować serek z pudrem potem i śmietan-fixem .Można ciut rozrzedzić masę. Zrobić rozetki wokół tortu.
    Czekoladę roztopić z margaryną, nad parą. Maczać czubki truskawek i odkładać do zastygnięcia.
    Poukładać wokół rozetek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować