Tort imieninowy-prostokątny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt jasny:
Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek i ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem.
Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do blachy (30x40),z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min.170*. To będzie spód tortu.
2.biszkopt ciemny:
Wykonanie jak wyżej. Po przestygnięciu, przekroić na 2 placki.
Do nasączania użyłam podgrzanego dżemu brzoskwiniowego.
3.Czekoladę rozpuścić z 1/5 szklanki mleka, nad parą i ostudzić do letniego.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i też ostudzić do letniego.Śnieżki ubić w/g przepisu na opakowaniu.Dodawać po serku i miksować.Potem dodawać stopniowo czekoladę, na koniec żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Odłożyć z półtorej szklanki na rozetki.Resztę wyłożyć na biszkopt i przykryć następnym.Zaraz zrobić rozetki na blaszce wyłożonej woreczkiem foliowym.
4.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego.Śnieżki ubić w/g przepisu na opakowaniu.Dodawać po serku i miksować.Potem dolewać żelatynę i zmiksować.Zostawić tez na rozetki i postąpić jak w poprzednim przepisie.Resztę kremu wyłożyć na drugi biszkopt i przykryć trzecim.Schłodzić.
5.Cukier i kakao rozmieszać z wodą. Wstawić na parę,dodać margarynę,potem czekoladę w kostkach. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i domieszać do polewy.Ostudzić do letniego i wkręcić śmietanę. Polewą posmarować cały tort.Poukładać rozetki i schłodzić.
Komentarze