TORT IMIENINOWY-PROSTOKĄTNY

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort piekłam dla Mamy i Siostry. Imieniny mają dzień po dniu.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/
    biszkopt:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3/4 szklanki mąki tortowej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    2/
    biszkopt:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3/4 szklanki mąki tortowej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    3/
    krem czekoladowy;
    -3 serki waniliowe"DANIO''(po 160g)
    -400 ml. mleka
    -2 Śnieżki
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody
    -1 gorzka czekolada
    -50 ml.mleka

    4/
    krem biały;
    -3 serki waniliowe"DANIO''(po 160g)
    -400 ml. mleka
    -2 Śnieżki
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody

    5/
    polewa czekoladowa:
    -7 łyżek cukru pudru
    -3 łyżki kakao
    -ok.4 łyżek wody
    -20 dkg. margaryny
    -1 gorzka czekolada
    -1,5 łyżki żelatyny
    -3 łyżki wrzątku
    -5 łyżek gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort imieninowy-prostokątny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt jasny:
    Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek i ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem.
    Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do blachy (30x40),z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min.170*. To będzie spód tortu.
  • 2. biszkopt ciemny:
    Wykonanie jak wyżej. Po przestygnięciu, przekroić na 2 placki.
    Do nasączania użyłam podgrzanego dżemu brzoskwiniowego.
  • 3. Czekoladę rozpuścić z 1/5 szklanki mleka, nad parą i ostudzić do letniego.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i też ostudzić do letniego.Śnieżki ubić w/g przepisu na opakowaniu.Dodawać po serku i miksować.Potem dodawać stopniowo czekoladę, na koniec żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Odłożyć z półtorej szklanki na rozetki.Resztę wyłożyć na biszkopt i przykryć następnym.Zaraz zrobić rozetki na blaszce wyłożonej woreczkiem foliowym.
  • 4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego.Śnieżki ubić w/g przepisu na opakowaniu.Dodawać po serku i miksować.Potem dolewać żelatynę i zmiksować.Zostawić tez na rozetki i postąpić jak w poprzednim przepisie.Resztę kremu wyłożyć na drugi biszkopt i przykryć trzecim.Schłodzić.
  • 5. Cukier i kakao rozmieszać z wodą. Wstawić na parę,dodać margarynę,potem czekoladę w kostkach. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i domieszać do polewy.Ostudzić do letniego i wkręcić śmietanę. Polewą posmarować cały tort.Poukładać rozetki i schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować