Dodatkowo:
około 100 g. rurek (mogą być z kremem, np. czekoladowym)
opakowanie pralinek Crispello ( 15 sztuk)
okrągłe wafle o średnicy 20-22 cm
trochę startej, białej czekolady do dekoracji
Tort czekoladowy crispello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt czekoladowy: Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać żółtka i dalej miksować (piana nie może opaść!) Wsypać mąkę z kakao oraz startą czekoladę. Delikatnie wmieszać suche składniki. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!). Piec w 170st.C około 30-35 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony) Po tym czasie wyjąć z piekarnika i od razu spuścić na ziemie z około 60 cm. Następnie umieścić w uchylonym piekarniku i pozostawić do wystudzenia. Ostudzony przekroić na 3 blaty.
2.Krem czekoladowy Crispello: 3/4 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozpuścić cukier i budyń czekoladowy. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Gorący budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego, gładkiego kremu. Na koniec wsypać przesiane kakao i krótko zmiksować.
3.Pierwszy blat biszkoptu wysmarować kremem i przykryć okrągłym waflem. Ponownie wysmarować kremem czekoladowym i posypać posiekanymi pralinkami Crispello. Przykryć II blatem biszkoptu i powtórzyć całą czynność. Na wierzch umieścić ostatni biszkopt. Boki i górę tortu wysmarować resztą kremu. Tort schłodzić kilka minut w lodówce. W międzyczasie, gdy tort się chłodzi, ostrym nożem przyciąć rurki do wysokości tortu. Następnie przykleić je do boków tortu. Górę udekorować pralinkami Crispello, startą białą czekoladą i waflami. Schłodzić minimum 4 godziny. Smacznego!
Komentarze