Tort czekoladowo orzechowy na 18 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt;
białka ubić na sztywno następnie posypywać cukrem dalej ubijając.potem powoli wlewać żółtka olej i ocet.na końcu dodać make przesiana z kakao i proszkiem.delikatnie wymieszać łopatka lub ręką wyłożyć do tortownicy i do pieca na 200 stopni około 40min. do suchego patyczka.ja miałam tortownice w kształcie jaja około 35 cm.Krem; masło ucieram w misce aż będzie napowietrzone i zwiększy swoją objętość, jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna masę na parze aż zwiększy swoją objętość będzie ciepła.potem odstawiam na bok i ubijam aż masa będzie zimna. partiami dodaje do utartego masła.krem dzielę na 2 części.do jednej dodaję kakao orzechy i trochę wódki dla lepszego smaku.przekładam biszkopt przecięty na 3 krążki. białym kremem posmarowałam boki i górę.schłodziłam i następnie przecięłam na środku i złączyłam odwrotnie.gore udekorowałam kremem wymieszanym z niebieskim barwnikiem.tort wydaje się pracochłonny ale tak nie jest. wszystkim bardzo smakował.
Porady
biszkopt zawsze piekę dzień wcześniej łatwiej się wtedy go kroi.
Komentarze