Tort czekoladowo-krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę posmarować masłem. Następnie z pergaminu należy wyciąć krążek (o średnicy naszej tortownicy) i wyłożyć jej dno. Boki zaś należy wyłożyć pergaminowym kołnierzem (musi wystawać kilka cm ponad tortownicę).
2.Mąkę przesiać z sodą i kakao. Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej.
Jajka miksujemy z cukrem i solą na kogel-mogel (ok. 5 minut).
Do masy jajecznej wlać olej, jogurt,czekoladę i razem zmiksować.
Następnie wsypać kwasek cytrynowy, pieprz, cynamon, kawę i przesianą mąkę z sodą i kakao. Dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem na małych obrotach.
Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnie.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 - 70 minut.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony (patyczek musi być suchy). Biszkopt pozostawić do schłodzenia.
Uwaga! Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.
3.MASA KRÓWKOWA:
Masło miksujemy do białości.
Następnie stopniowo dodajemy zimną masę krówkową i wszystko dokładnie miksujemy.
Odłożyć dwie łyżki masy do przygotowania polewy.
4.POLEWA CZEKOLADOWA:
Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem skondensowanym niesłodzonym.
Nie gotować,rozpuszczoną lekko przestudzić. Wlać wódkę i aromat , wymieszać. Pozostawić do schłodzenia w temperaturze pokojowej.
5.BISZKOPT:
Zimny biszkopt wyrównać i przekroić na cztery krążki.
Każdy posmarować polewą czekoladową i pozostawić na ok. 20 minut żeby dobrze wsiąkła czekolada.
Po kilku minutach przełożyć trzy blaty i bok masą krówkową.(wierzch czyli czwarty blat nie smarować masą)
Przygotować polewę czekoladowo-krówkową tj. do rondelka dodać masło i połamaną w kostkę czekoladę, rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszająć ; do rozpuszczonej dodać dwie łyżki masy krówkowej i energicznie połączyć. Polewa szybko gęstnieje i jest lekko ciągnąca jak krówka. Należy jeszcze dobrze ciepłą wyłożyć na wierzchni blat i szybko rozprowadzić. Udekorować kilkoma czekoladkami lub posypać tartą czekoladą.
Komentarze