Tort ciemny

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis otrzymałam od koleżanki. Jest bardzo pyszny .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:



  • 6 jaj
    3 czubate łyżki mąki
    6 czubatych łyżek cukru
    3 czubate łyżki kakao – ciemne
    1 łyzeczka proszku do pieczenia

    masa
    1/2 l mleka
    2 żółtka
    2 jajka
    14 łyzek cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyzki mąki ziemniaczanej
    1 masło exstra
    1/2 margaryny Kasi

    Pącz:
    1/2 l wody
    cukier
    kwasek cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ciemny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać po 1 żółtku , po 1 łyżce mąki i kakao na przemian, mieszać powoli łyżką. Piec w okrągłej formie 23 cm średnicy w tem 180 stopni.
  • 2. Mleko , cukier waniliowy zagotować. 2 żółtka, jajka, cukier i mąkę roztrzepać w naczyniu a następnie połączyć z mlekiem i ugotować budyń. Masło z margaryna zmiksować, po 1 łyżce dodawać wystudzony budyń, miksować.
  • 3. Do wody dodać cukier i kwasek cytrynowy, wymieszać.
  • 4. Biszkopty kroimy na pół , nasączamy ponczem , smarujemy masą. Wierzch dekorujemy wg swojego uznania. Ja dekorację zrobiłam z cukierków czekoladowych nadziewanych orzechami, listkami z czekolady i kulki raffaello , do masy dodałam kakao z której szprycą zrobiłam dekorację.

Porady

Kwasek i cukier dodać powoli, aby nie był zbyt za słodki i kwaśny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Wesele Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować