Tort bezowo-daktylowy

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

Rozpływająca się w ustach masa z serka mascarpone, masy krówkowej i bitej śmietany :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na bezy:
    - 6 białek
    - 300 g drobnego cukru + dwie łyżki cukru trzcinowego
    - 1 łyżeczka octu
    - szczypta soli
    - 8 suszonych daktyli

    Na krem:
    - 250 g serka mascarpone
    - 500 ml śmietany 30%
    - 1 łyżka cukru pudru
    - puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
    - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    - 10 suszonych daktyli

    Na wierzch, do dekoracji:
    - łyżka kakao
    - kilka orzechów daktyli
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza Kajmak

Tort bezowo-daktylowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bezy:

    1. Przygotować papier do upieczenie bezy. Od dna tortownicy (24-26cm średnicy) odrysować dwa koła, wyciąć i ułożyć na blaszkach. Daktyle do bezy pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

    2. Białka wlać do miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Następnie wsypywać po 1 łyżce cukru (wymieszanego białego z brązowym) cały czas ubijając, do chwili aż masa będzie bardzo sztywna i zacznie błyszczeć. Dodać łyżeczkę octu i delikatnie wymieszać. Dodać pokrojone daktyle, znowu wymieszać, podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowany papier.

    3. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po ok 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na noc do wystygnięcia.

    Krem:

    1. Orzechy i daktyle posiekać na małe kawałki. Do jednej miski włożyć serek mascarpone i zmiksować z masą krówkową (dodając po jednej łyżce) na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć dodając śmietanę do serka. Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać.

    2. Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić większość kremu, przykryć drugim krążkiem. Na wierzchu cienko rozsmarować pozostałą część masy, posypać kakao i udekorować środek daktylami i orzechami.

Porady

Tort najlepiej podawać tego samego kub następnego dnia. Można przechowywać go w lodówce, ale trzeba pamiętać, że beza może stracić chrupkość. Piekąc bezę w piekarniku z termoobiegiem temperaturę należy zmniejszyć do 130 stopni i piec nieco dłużej (około 105 minut).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować