TORT DAKTYLOWY

4.5 (178 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tortik jest bardzo łatwy do zrobienia,nie jest drogi,nie zajmuje dużo czasu,natomiast wszystkim wyśmienicie smakuje!!!Palce lizać!!!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka tortowa do ciasta: 2 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - śmietana 18% do ciasta: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - cukier waniliowy - opakowanie: 1 sztuka
    - margaryna do natłuszczania tortownicy: 2 łyżki
    - bułka tarta do posypania tortownicy: 2 łyżki
    - daktyle: 200 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - masło do masy: 150 gramów
    - śmietanka kremówka: 250 mililitrów
    - czekolada biała do polewy: 200 gramów
    - masło: 1 łyżka
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - płatki migdałowe uprażone: 6 łyżek
    - posypka czekoladowa czarna: 3 łyżki
    - daktyle do dekoracji: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko Krem

Tort daktylowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przedewszystkim proponuje przygotować daktyle do kremu,poniewarz zajmuje to trocha czasu,nim zmiękną - wypestkować,pokroić na drobne kawałki i zalać wrzątkiem,pozostawić na 60min.pod przykryciem,by zmiękły.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy ciasto.Jajka ubić z cukrem na puszystą piane,dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąke,śmietane,cukier waniliowy - zmiksować na jednolitą masę.
    Piekarnik nagrzać na 180C.
    Foremkę, o średnicy 24-25cm, posmarować margaryną i wysypać bułką tartą,wyłożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok.40min.na złoty kolor.
    Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwie cześci.
  • TORT DAKTYLOWY 3. Mocno schłodzoną śmietankę(co najmniej 12godz.w lodówce) ubić z cukrem na puszystą piane,stopniowo dodawać po łyżeczce masło,ubijać na jednolity krem,4 łyżeczki masy odebrać do osobnego naczynia i wstawić do lodówki(potrzebne do dekoracji),do pozostałego kremu dodać odcedzone daktyle i dokładnie połączyć całość - wstawić do lodówki na 30min.
    Na spód tortu wyłożyć schłodzoną mase daktylową,nałożyć górną cześc i delikatnie docisnąc.Odłożonym wczesniej czystym kremem posmarować boki tortu,następnie obsypać płatkami migdałowymi,zostawiając część płatków dla dekoracji góry tortu - wstawić do lodówki na 30min.
  • TORT DAKTYLOWY 4. Przygotować polewe do tortu:na wolnym ogniu rozpuścić białą czekolade z masłem i cukrem waniliowym,ciagle mieszając,gdy będzie jednolita - wystudzić.Półpłynną wylać na góre tortu i szybko,równomiernie rozprowadzić.
    Daktyle wypestkowac,ułożyć po środku tortu w formie kwiatka,posypać czarną czekoladową posypką lub tartą czekoladą,płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki na 4-6godz.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować