Tort chałwowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru, dobrze ubić, dodać żółtka, chwileczkę ubić, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i lekko wymieszać. Upiec w temp ok. 180 stopni, około 30 minut. Ostudzić, przekroić na pół.
2.Masa chałwowa:
Żółtka rozmieszać z cukrem waniliowym, mąką i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować, wlać do rozmieszanych żółtek i zagotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z chałwą i budyniem.
3.Masa czekoladowa:
Jajko roztrzepać mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Zalać wrzącym mlekiem. Gotować do zgęstnienia na małym ogniu, ciągle mieszając, bo się przypala. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce kremu. Następnie dodać roztopioną czekoladę ( w kąpieli wodnej lub mikrofalówce) i kakao. Można dodać kieliszek spirytusu.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Polać po wierzchu.
Przekładanie: pierwsza część biszkoptu- masa chałwowa- na to bezy lekko wtapiane w masę- masa czekoladowa- druga część biszkoptu i polewa
Porady
Jeśli przygotowujemy tort w tortownicy, możemy zrezygnować z polewy. Zostawiamy wtedy po troszku każdej masy i smarujemy nią brzegi i wierzch tortu.
Komentarze