Tort chałwowo-czekoladowy

4.49 (144 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wykwintny tort idealny na wszelkiego rodzaju święta.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 8 jajek
    • 6 łyżek mąki
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa chałwowa:

    • 30 dag chałwy waniliowej
    • 4 żółtka
    • Pół szklanki mleka
    • Cukier waniliowy
    • 35 dag masła
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • Około 1 kieliszka spirytusu

    Masa czekoladowa:

    • 1 jajko
    • Cukier waniliowy
    • Pół szklanki mleka
    • 13-15 dag cukru
    • 25 dag masła
    • 1 łyżka kakao
    • Tabliczka gorzkiej czekolady

    Dodatkowo:

    • 25 dag małych bez (na blaszkę; na tortownicę około 25cm wystarczy 10 dag)

    Opcjonalnie:
    Polewa:

    • 1 tabliczka czekolady
    • Kilka łyżek mleka


Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Tort chałwowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt:

    Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru, dobrze ubić, dodać żółtka, chwileczkę ubić, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i lekko wymieszać. Upiec w temp ok. 180 stopni, około 30 minut. Ostudzić, przekroić na pół.
  • 2. Masa chałwowa:

    Żółtka rozmieszać z cukrem waniliowym, mąką i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować, wlać do rozmieszanych żółtek i zagotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z chałwą i budyniem.
  • 3. Masa czekoladowa:

    Jajko roztrzepać mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Zalać wrzącym mlekiem. Gotować do zgęstnienia na małym ogniu, ciągle mieszając, bo się przypala. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce kremu. Następnie dodać roztopioną czekoladę ( w kąpieli wodnej lub mikrofalówce) i kakao. Można dodać kieliszek spirytusu.

    Polewa:
    Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Polać po wierzchu.

    Przekładanie: pierwsza część biszkoptu- masa chałwowa- na to bezy lekko wtapiane w masę- masa czekoladowa- druga część biszkoptu i polewa

Porady

Jeśli przygotowujemy tort w tortownicy, możemy zrezygnować z polewy. Zostawiamy wtedy po troszku każdej masy i smarujemy nią brzegi i wierzch tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować