Torciki bezowe z sosem truskawkowym

4.5 (161 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Słodkie bezowe torciki z delikatną masą z serka mascarpone, polane sosem z truskawek, który przełamuje słodycz bezików :) przepis zainspirowany konkursem kreatywne_gotowanie10
więcej zdjęć z pracy tutaj http://wypiekirene.blogspot.com/

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • a. składniki podstawowe z zestawu
    - 500 g mascarpone
    - 4 żółtka ( do masy serowej )
    - 4 białka ( 150 ml do bezy )
    - 2 białka ( do masy serowej )
    - 300 g świeżych truskawek ( do sosu i dekoracji )

    b. składnik podstawowy dodatkowy
    - 300 ml cukru - do bezy ( powinno być drugie tyle co białek w mililitrach )
    + 4 łyżki cukru pudru ( dwie do serka i dwie do sosu truskawkowego )

    c. składniki robocze
    - szczypta soli do bezy

    d. dekorację
    - kilka truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Torciki bezowe z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczone bezy 1. Bezy - na 14 sztuk :
    ubijamy białka (150ml)na sztywno ,dodajemy sól i cukier (300ml) i ubijamy jeszcze ok 5 minut ,
    Na dużej blaszce układamy papier do pieczenia, rysujemy koła o średnicy ok 8 cm i wykładamy łyżką masę bezową , raczej płaskie żeby ładnie wyglądały po złożeniu. Wkładamy do piekarnika i ustawiamy termoobieg na 110 stopni ,po godzinie zmniejszamy na 100 stopni i trzymamy jeszcze godzinę .Po upieczeniu wyciągamy najlepiej na kratkę.
  • masa serowa 2. Masa serowa :
    Żółtka (4 szt) ubijamy na parze na białą masę ,dodajemy cukier ( 2 łyżki) i ubijamy jeszcze chwilkę już bez pary , koniecznie ostudzić ,dodajemy serek mascarpone i wymieszamy delikatnie tylko do połączenia składników , Dwa białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą serową. Możemy wstawić do lodówki wtedy masę będzie łatwiej wyciskać przez szprycę (worek cukierniczy )na bezy.
  • sos truskawkowy 3. Sos truskawkowy :
    miksujemy truskawki w blenderze ,przecieramy przez sitko ,dodajemy cukier ( 2 łyżki), mieszamy i odstawiamy .
  • złożony torcik przed polaniem sosem 4. Składamy torciki , na dolne bezy wyciskamy (najlepiej szpryca czyli tzw rękawem cukierniczym ale można też łyżką ) masę z serka mascarpone ,układamy kilka plasterków truskawek ,kładziemy drugo krążek bezowy ,na wierzch wyciskamy porcję serka i układamy kilka plasterków truskawek , wstawiamy i przechowujemy w lodówce ,sosem polewamy tuż przed podaniem żeby bezy nie rozmokły.
    Smacznego:)

Porady

serek mascarpone powinien być w temperaturze pokojowej , truskawki mogą być mrożone ale kilka warto mieć świeżych do dekoracji, przy robieniu bezy warto pamiętać ,że ilość cukru to dwukrotność ilości białek w mililitrach ,ponieważ jajka są różnej wielkości , ilość cukru do sosu i serka może być inna ,jeśli lubimy słodsze trzeba zwiększyć jego ilość .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować